Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: weblog Aart Schutte

15 Mei 2011

De kikvorsvrouwen van de Orfeo

Ofeo ed Euridice

Elite eenheden van de marine zijn ‘hot’. Wie zijn toch die lui van Navy Seals team zes die Bin Laden naar de andere wereld hebben geholpen? Niemand die het weet. Iedereen gist mee.

Maandagochtend in de trein las ik het twee pagina’s lange artikel dat De Pers aan deze mysterieuze manschappen wijdde. Hierin was tevens te lezen dat ook Nederland een dergelijke elite eenheid kent. De kikvorsmannen. Een iets minder glansrijke naam dan die van de Navy Seals, maar, eerlijk is eerlijk, we moeten hier in ons kikkerlandje natuurlijk wel om het maaiveld blijven denken.

Waar bij het korps mariniers vrouwen worden uitgesloten – kikvorsvrouw klinkt zo nodig nog beroerder dan kikvorsman – zijn de sopranen en alten kikvorsvrouwen van de Orfeo onmisbaar.

Zaterdagochtend moesten de kostuums gepast worden. Onder het kaartje met je naam erop lag een fonkelnieuwe zwarte wetsuit klaar. De mijne was te klein. Een groter exemplaar zat als gegoten.

Het is grappig om te zien hoe de beide seksen totaal verschillend reageren op een dergelijk kledingstuk. De heren denken, als ze al ergens aan denken, aan het bevaren van de woelige baren, het planeren op een surfboard of het beklimmen van een huishoge oceaangolf. De vrouwen daarentegen kijken wijfelend in de spiegel om vervolgens tot de conclusie te komen dat ze hoognodig naar de sportschool moeten...

De kikvorskostuums werden vervolgens ingeruild voor de zogeheten heldenkostuums. Hoe deze er uitzien hou ik nog even geheim. Laten we zeggen dat... nee, we zeggen nog niets.

Na het passen en het klokken van de omkleedtijd was het moment van de lunch aangebroken. Ik móet hier enkele woorden aan wijden, al was het alleen al omdat de ‘kok’ van de productie de lekkerste broodjes geitenkaas maakt die ik ooit heb geproefd. Productiebaas Floris: ‘geniet er van zolang het duurt. Straks houdt het allemaal op.’ Voorlopig echter is het mes van de Orfeokok nog steeds scherper geslepen dan dat van onze staatssecretaris van OCW. (voor een messcherpe analyse: google ‘halbe zool’.)

Terwijl we bezig zijn met het muzikale deel van de repetitiedag komen er vijf voor mij onbekende personen binnen, begeleid door George – die gewoon Martin heet. Het zijn de professionele dansers van de productie. Eva, Marinka, Daniel, Bert Jan en Dapheny. Ze verstaan hun vak en worden na de eerste maal hun kunsten te hebben vertoond beloond met een spontaan applaus.

Zij hoeven duidelijk niet naar de sportschool. De bewonderende – en lichtelijk afgunstige blikken – van zowel de dames als de heren uit het koor zijn niet van de lucht. De oude Grieken, eens verantwoordelijk voor de totstandkoming van dit alles, hadden aan de schoonheid van leden van deze vijf zeker de nodige oden en mythen kunnen wijden.

Dan neemt George – toch leuker dan Martin – het roer over en worden we in een denkbeeldige boot geplaatst voor de choreografie van de eerste twee koorstukken. De echte boot ligt al in de vijver bij het paleis. Volgens mij is het een oud turfschip. (De foto’s staan op de Orfeo-facebookpagina.) Een gitzwarte gietijzeren praam. In verband met de gebrekkige mobiliteit van het turfschip echter, moeten we het voorlopig stellen met onze fantasie en een tiental banken.

Na het doornemen van de bootscene gaan we naar buiten voor de volgende. Deze speelt in het voorportaal van de onderwereld en het is dan ook in deze scene dat we onze kikvorspakken nodig gaan hebben. Verder bestaat de uitrusting uit een magnesiumtoorts en een microfoontje, waarbij de eerste wel en de tweede niet nat mag worden. Het oortje komt later, de fakkel wordt gerepresenteerd door een kartonnen koker van een halve meter lengte.

Behalve imaginaire fakkel kan deze koker in handen van een fantasierijke geest nog veel meer vertegenwoordigen. Spongebob wist de meest fantastische dingen te fantaseren aan de hand van een stukje papier en waande zich Tarzan, piraat en Toots Tielemans. Zangers met een kartonnen koker wanen zich Jedi, kapitein met kijker of Jan Klaassen de trompetter. Feit is wel dat de agressieve fantasiën overheersen. Het duurt dan ook niet lang of de eerste kokers leggen het loodje.

De volgende dag wordt, na een korte vocale warming up, de choreografische draad weer opgepakt. Buiten. Het is op deze zinderend hete zondag dat aan het voetlicht komt dat kunst ook lijden is. Tegen de tijd dat de zon voorbij haar hoogste punt is en de dalende lijn in oostelijke richting inzet, daalt het repeteertempo van het koor hard mee. Zangers blijken meer dan eens tere wezentjes.

Om muiterij te voorkomen worden we beloond met een uurtje eerder vrij.

’s Avonds blijken mijn armen, gezicht en nek de kleur te hebben van versgekookte kreeft. Zo moe als een hond... zeker geen kikvorsman.

Aart

De Utrechtse Spelen
=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.