Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OPERA EN OPERETTE, weblog Aart Schutte, LOCATIETHEATER

12 Juni 2011

Klassieke liefdesgeschiedenis van Orfeo & Euridice in Hofvijver Soestdijk

Orfeo ed Euridice Orfeo ed Euridice Orfeo ed Euridice
Door Mieke Kreunen met foto's van Leo van Velzen

Lange rijen toeschouwers wachten tot ze het terrein van Paleis Soestdijk kunnen betreden. De weersverwachting is goed en er heerst een sfeer van gespannen verwachting. Op het pad voor het doek waarop het beeld van de voorstelling is gedrukt, worden sociale contacten hernieuwd en onderhouden. 't Is 'ons kent ons' op de première van Orfeo ed Euridice van De Utrechtse Spelen (ism De Vrede van Utrecht). Ook wij wisselen nieuwtjes uit met deze en gene, groeten collega's, acteurs en andere bekenden uit de culturele sector. Voor de pers is één gratis kaartje beschikbaar, het tweede kaartje kostte bijna € 90. Het is dus niet verwonderlijk dat we hier bovenmodaal publiek aantreffen en dat is er klaar voor.

Jos Thie artistiek leider van DUS en regisseur van Orfeo ed Euridice weet als geen ander wat locatietheater is. Zijn versie van Peer Gynt op het Terschellinger Oerol Festival is legendarisch. Nu schrijft hij met deze versie van Chrstoph Willibald von Glucks opera opnieuw geschiedenis met het liefdesverhaal van Orfeo wiens liefde voor de gestorven Euridice hem tot het uiterste drijft, zelfs tot in de onderwereld.

Het duurt lang voordat de tribune eindelijk gevuld is en de voorstelling kan beginnen. De vier Oranje prinsesjes die we al een tijdje zagen spelen op het grasveld, heel ver weg aan de overkant van de vijver, zijn intussen in een bootje gestapt en komen dichterbij gevaren. Tot hun ontzetting vinden ze een dode zwaan, een voorbode van wat er gaat komen.

Orfeo ed Euridice Orfeo ed Euridice Orfeo ed Euridice

De locatie is prachtig, de natuur rondom de vijver - met gevoel voor nuance belicht - is schilderachtig en de natuur, die volop leeft in de invallende duisternis, is naast countertenor Gary Boyce en sopraan Stefanie True de derde hoofdrolspeler. Prachtige beelden trekken voorbij op het spiegelende water terwijl Orfeo zijn liefde voor en verdriet over Euridice bezingt. De oeheo die al even over het water scheerde en is getraind om op de hand van Orfeo te landen, kiest dit keer voor de rots waar hij gelukkig even blijft zitten dank zij het vlees dat Orfeo hem toewerpt. De klanken van orkest en het koor klinken prachtig in de schermering, die van Orfeo gaan door merg en been.

Dan komt er van de overkant een vrouw aangefietst over het water. Het is de liefdesgod Amore, in de gedaante van Juliana, die Orfeo toestemming geeft Euridice terug te halen uit de onderwereld. De enige voorwaarde is dat hij haar niet mag aankijken totdat ze weer terug op aarde zijn. Orfeo gaat akkoord en begeeft zich naar de onderwereld die zich opent met brandend water en bloedrode fonteinen waarin geesten en furiën hun kwaadaardige gezangen laten klinken. Een adembenemend schouwspel voltrekt zich, loodzwaar voor zangers en dansers die het ijskoude water moeten trotseren.

Orfeo ed Euridice is - ondanks de fraaie zang en muziek - vooral een lust voor het oog waarbij de locatie, mede dankzij technische hoogstandjes zoals het lichtpad in het water, vooral zorgt voor de meeste en de mooiste theatrale effecten. In tegenstelling tot het origineel van Gluck eindigt Thie's Orfeo ed Euridice met een happy end. Geestig zijn daarbij de verwijzingen naar het koninklijk karakter van de lokatie met de tableaux vivants waarin een aantal generaties Oranjes acte de présence geven terwijl in het paleis op de achtergrond vele gasten dansen op het bal. 

Orfeo ed Euridice Orfeo ed Euridice Orfeo ed Euridice

Orfeo en Euridice is een bijzondere productie op een bijzondere locatie. Hoewel DUS met deze opera duidelijk mikt op een groot publiek, is het de vraag of de voorstelling - met de huidige prijzen tussen € 39,50 en € 79,50) - ook wel toegankelijk is voor de kleine en middelgrote beurs. Dat valt DUS niet te verwijten maar dat zijn helaas de gevolgen van de culturele kaalslag. De voorstelling speelt nog tot 23 juli 2011 en voor het geval van slecht weer, zijn er reservedata gepland.

Cast
Orfeo - Gary Boyce
Euridice - Stefanie True
Amore - Ilse van de Kasteelen 

Barokorkest: Concerto d'Amsterdam
Koor: 24 jonge internationale talenten
Oehoe's: Mollie en Wollie

Creatives
Muziek - Christoph Willibald von Gluck
Regie - Jos Thie
Muzikale leiding - Hoite Pruiksma
Choreografie - Martin Michel 

De Utrechtse Spelen


Gebruikte Tags: , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.