Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER, OEROL

21 Juni 2011

Het is een godswonder dat we nog leven

Het is een godswonder dat we nog leven Het is een godswonder dat we nog leven Het is een godswonder dat we nog leven
Door Mieke Kreunen met foto's van Peter Rillema

Als we bij de Turfdôbe aankomen hangt er een groot gordijn over de hele breedt voor de tribune, dat het uitzicht op het bos er achter beneemt. De zon schijnt stralend terwijl alle toeschouwers een verrekijkertje krijgen aangereikt om tijdens de voorstelling te gebruiken.

Twee jonge theatermakers, Annelies van Hullebusch en Steven de Jong, staan op theatrale en luchtige wijze stil bij de rampen die zich in hun jonge leven, vanaf 1983 tot nu, al hebben voltrokken. Ze beginnen op een timeline op het gordijn hun leven in foto's te tonen tot het moment dat ze elkaar ontmoet hebben. En dan gaat het gordijn open. Voor ons ligt een open plek met in het midden een stukje water. Het terrein is in coördinaten verdeeld met letters aan de achterzijde en cijfers langs de zijkanten.

De rampen zijn in tableaux vivants - op eenvoudige wijze in elkaar geknutseld - in de verschillende kwadraten opgesteld. Sommige rampen zijn op klein formaat uitgevoerd (dat zegt uiteraard niks over de impact van de ramp), vandaar de verrekijkers.

Het is een godswonder dat we nog leven Het is een godswonder dat we nog leven Het is een godswonder dat we nog leven

Eén voor één worden ze aan ons getoond waarbij soms ogenblikkelijk duidelijk is welke ramp bedoeld wordt maar andere keren komt dat inzicht pas in de loop van de scene die er voor ons gespeeld wordt. Meteen een lesje in recente geschiedenis...

Er komen heel wat rampen voorbij: Bopal, 9/11, de vuurwerkramp in Enschede, de Herald of Free Enterprise, de vluchtelingen die verdrinken onderweg naar Lampedusa en ga zo maar door. De ramp met de kerncentrale in Japan wordt belicht met Tsjernobyl als voorbeeld. Het zijn hilarische scenes mede dank zij de eenvoudige en toch beeldende wijze waarop het in elkaar is gezet en er wordt dan ook heel wat gelachen totdat ...

...ineens blijkt dat de acteurs ook overlevers zijn van een ramp. Dan komt het ineens dichtbij. Hier staat iemand voor onze neus die net niet in de metro in Madrid zat de ochtend van die bommen. Het is een godswonder dat zij nog leeft! En dat laatste is iets om dankbaar voor te zijn zo maken de acteurs duidelijk als de voorstelling beëindigd wordt het het zingen van een lied met die tekst onder begeleiding van de fanfare.

Het is een godswonder dat we nog leven Het is een godswonder dat we nog leven Het is een godswonder dat we nog leven

'Het is een godswonder dat we nog leven' is een voorstelling die laat zien hoe rampzalig de wereld eigenlijk is en hoe bijzonder het is dat wij op een zonnige Oeroldag in juni 2011 om de theatrale vertolking ervan kunnen lachen en erover kunnen zingen.

Firma Rieks Swarte | PeerGrouP


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.