Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER, OEROL

24 Juni 2011

Gewapend beton door Klemens Patijn en TG Goed Gezelschap

Gewapend beton Gewapend beton Gewapend beton
Door Mieke Kreunen met foto's van Peter Rillema

Hoewel op Terschelling in WO II nauwelijks oorlog is geweest, bouwden de Duitsers er wel bunkers, zowel bij West als bij Formerum. Veel gevochten werd er niet maar wel vakantie gevierd, gezongen en gedronken. Nu staat een deel van die bunkers te koop bij A.V.T. makelaars uit Groningen, die er appartementen in gebouwd heeft. Voor een krappe € 300.000 heb je een prachtige veilige woning!

Makelaar Geert staat de belangstellenden te woord en leidt hen - onder begeleiding van vrolijke Duitse marsmuziek op koptelefoons - door de loopgraven naar de lokatie. Na een korte uiteenzetting over het veilige karakter van de woningen, moet Geert helaas naar een volgende klant. Niet veel later klinkt er uit de bunkers prachtig meerstemmig gezang dat langzaam aanzwelt. Eén voor één verschijnen er Duitse soldaten in deuropeningen en ramen.

Dan staan de eerste nieuwe bewoners van de appartementen voor onze neus. Vader, moeder en zoon die zich zo te zien enorm verheugen op hun nieuwe veilige leventje. Gordijntjes worden opgehangen, plantjes neergezet en het ziet er al snel knus en huiselijk uit. Maar dan gaan heden en verleden door elkaar lopen in een bijzondere vorm van dubbele bewoning.

Gewapend beton Gewapend beton Gewapend beton

Het uitbundige geluk van de familie begint de eerste scheurtjes te vertonen en er gebeuren vreemde dingen. De nieuwe bewoners dreigen hun grip op de realiteit kwijt te raken terwijl ze de fantomen in zichzelf en om zich heen bevechten terwijl vrolijk gezang zich mengt met dreunen van mitrailleuren en granaten.

Gewapend beton is een prachtige voorstelling over angst en controle, over (schijn)veiligheid en (schijn)zekerheid over dat wie zijn verleden kent ook zijn toekomst weet. Het contrast tussen de ogenschijnlijke zorgeloze oppervlakkigheid van het gezin en de soldaten die gebukt gaan onder heimwee en verveling lijkt groot maar wordt gaandeweg minder als hun angsten, gevoelens en demonen eigenlijk dezelfde blijken te zijn. Met een goede dosis humor ontvouwt het stuk zich tot een hoogtepunt dat de zoon des huizes bijna fataal wordt.

Gewapend beton Gewapend beton

Dit is locatietheater zoals het bedoeld is. Schitterend gebruik van de locatie en de historie ervan, met een verhaal dat zowel luchtig is als gelaagd. Chapeau Klemens Patijn en ook chapeau voor Atelier Oerol en begeleider Hans Man in 't Veld.


Gebruikte Tags: , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.