Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

7 December 2011

Weergaloze tourafsluiting Raphael Saadiq in Patronaat

Raphael Saadiq Raphael Saadiq Raphael Saadiq
Tekst:  Serge Julien
Beeld: Eric van Nieuwland

Met een door het publiek luid meegezongen ‘Let The Sun Shine’ van The 5th Dimension, sloot Raphael Saadiq zijn Europese najaarstournee af in Patronaat. De Haarlemse poptempel was het toneel voor een gedreven anderhalf uur durend concert, waarin Saadiq een set weggaf die vooral was opgebouwd rondom zijn meest recente langspeler ‘Stone Rollin’.

Zanger, tekstschrijver en producent Raphael Saadiq (45) is bekend om zijn bijdrage aan de neo-soul stroming. Hij staat op een torenhoog voetstuk bij collega’s en muziekliefhebbers. In de jaren 90 maakte hij deel uit van het R&B trio Tony! Toni! Toné! Saadiq produceerde platen voor Joss Stone en John Legend, en werkte samen met een arsenaal aan topartiesten onder wie Prince, D’Angelo, The Roots, Mary J. Blige en Earth, Wind and Fire.

Stevie Wonder
Vanaf het moment dat Saadiq met pet, dik brilmontuur, zwart leren hesje en hoge schoenen het podium opwandelt, heeft hij het publiek op zijn hand. Hij zingt zijn songs met een soepel en natuurlijk stemgeluid dat vrolijkheid en Stevie Wonder oproept. Ook laat hij horen een verdienstelijk gitarist te zijn, wat hij etaleert in onder andere in de Lucy Pearl hit ‘Don’t Mess With Man’.

Raphael Saadiq Raphael Saadiq Raphael Saadiq

Sprankelend
Van het succesvolle album ‘The Way I See It’ uit 2008 speelt Saadiq ‘100 Yard Dash’ en de hit ‘Let’s Take A Walk’. Hij grijpt op dit project terug naar het Motown geluid uit de jaren 60. Tijdens de selecties van ‘Stone Rollin’ hoor je die aanpak terugkeren, maar is er sprake van een sprankelende rock & roll en blues draai in het geheel. ‘Radio’ ademt overduidelijk Chuck Berry, terwijl Sly Stone’s ‘I Want To Take You Higher’ het basisingrediënt is voor het opzwepende ‘Heart Attack’. Een bluesy combinatie van Stevie Wonder en The Temptations klinkt door in de titeltrack. Indrukwekkend is ook ‘The Anwser’ dat muzikaal gezien de retro versie is van het prijsnummer ‘Skyy, Can You Feel Me’ van Saadiq’s debuutalbum. Dit prachtige liedje speelt Saadiq vlak voor het einde van de show, waarbij hij gezelschap krijgt van een jarige dame en haar vrienden.

Saadiq’s band bestaat uit een groep zwarte muzikanten, met uitzondering van gitarist Josh ‘JoJo’ Smith die de show steelt als hij een krankzinnig scherpe en alles bezielende blues solo ten beste geeft. De zwaarlijvige toetsenist Charles Jones maakt indruk met zijn weergaloze gospelzang in ‘Skyy, Can You Feel Me’. Op dat moment wens je dat hij meer ruimte krijgt om te zingen tijdens het optreden. Ruimte krijgt hij overigens wel om met Saadiq en achtergrond zanger BJ Kemp een dansje te doen, wat een hilarisch en onbetaalbaar leuk schouwspel oplevert.

Concert hoogtepunt 2011
Raphael Saadiq’s concert in Patronaat mag gerust een van de concert hoogtepunten van 2011 worden genoemd. Saadiq is een begenadigd performer en podiumpersoonlijkheid. Zijn recente werk bevat meesterlijk in elkaar gezette liedjes, waarin hij eer betoont aan een muzikaal tijdperk en haar grondleggers. Hij kopieert niet achteloos, maar geeft er een eigen verfrissende invulling aan. Live komt het werk nog beter uit de verf door de ruimte voor improvisaties. Een weergaloos optreden vlak voor het einde van het jaar!

Band
Raphael Saadiq – zang en gitaar
Josh ‘JoJo’ Smith – gitaar
Calvin Turner – bas
Charles Jones - toetsen
Lemar Carter - drums
Monet Owens - achtergrondzang
BJ Kemp - achtergrondzang


Gebruikte Tags: ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.