Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: Impressies van Oerol, LOCATIETHEATER, OEROL

16 Juni 2012

Wonderschoon horiZøne op Arjensdune is waardige openingsvoorstelling

horiZøne horiZøne horiZøne
Door Mieke Kreunen met foto's van Peter Rillema (klik voor vergroting)

De verwachtingen waren hooggespannen voor de openingsvoorstelling horiZøne van Groupe Zur op het Arjensdune. In 2003 was de groep voor het laatst op Oerol geweest en de indruk die dat maakte denderde nog lang na. De schemer viel in en de laatste stroken licht kleurden de lucht toen de performers van Groupe Zur aan de horizon verschenen. Eén ervan bleek onze gids die ons de weg wees vanaf de voet van het prachtige Arjensdune. Eerst aarzelend maar later met vaste tred volgende het publiek dat onderweg attend werd gemaakt op plantes en polletjes die het dreigde te vertrappen.

Nadat we een duintje waren opgeleid, werden we tot stilstand gebracht doordat voor ons gloeilampen in de grond werden geplant vlak voor een billboard van een duinlandschap. Wees je bewust van het grote belang van de kleine dingen', leek de boodschap te zijn. Over de duinen kwamen muzikanten aangelopen en aan de horizon verschenen performers in allerlei uitdossingen, met borden en eentje zelfs te paard. Er klonken geluiden en muziek. Lichten verschenen aan de horizon. Waar ging dat heen? We konden zien dat in de verte iets stond te gebeuren, maar wat?

We werden door onze gids verder geleid naar de plaats van bestemming, langs de man met het vuur, die ook de hoeder bleek van zitmatjes. Ondertussen was het toch nog gaan regenen. Niet hard gelukkig maar toch gestaag en de toenemende wind zorgde daardoor voor een nieuwe geluid: dat van flapperende poncho's en plastic regenjassen die aangetrokken werden en speelbal werden van de wind.

horiZøne horiZøne horiZøne

Groupe Zur schilderde vervolgens met licht, geluid, cinematografie en de overweldigende natuur op Arjensdune een wereld waar het publiek ademloos naar heeft zitten kijken. Voorzichtig (en ook wat traag) beginnend op een aantal plekken werd er uiteindelijk een landschap voor ons geschilderd met licht en geluid. Fragmenten van een vreemde wereld kwamen voorbij op losse puzzelstukken die later in elkaar bleken te passen. Overal was geluid, vervreemdend maar ook hypnotisch geluid. En overal was wat te zien; zoveel dat ik in ieder geval de regen helemaal vergat terwijl ik in het 'verhaal' van horiZøne werd gezogen. De tijd ging snel tot de lichtjes weer werden opgehaald en de voorstelling voorbij was...

Wat een magische voorstelling en wat een schitterende lokatie om dat te doen! Het is razend knap hoe ze hele kleine beelden in zo'n grote lokatie weten te gebruiken zonder daarbij aan zeggingskracht te verliezen. Dat het landschap van Groupe Zur wonderbaarlijk was, bleek toen het publiek aan eind van de voorstelling achter het orkest door het decor heen het Arjensdune mocht verlaten en onderweg de verschillende plekken nader kon bekijken. Dat Groupe Zur de belofte weer dan waar maakte bleek wel uit het lange applaus dat de spelers na het uitsterven van de laatste noten ten deel viel. Een waarlijke waardige opening voor Oerol 2012.

Groupe Zur | Oerol


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.