Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK

3 Juli 2012

Al Jarreau is terug en heeft er zin in


Tekst en beeld: Ronald Rijntjes

De Robeco Zomerconcerten zijn weer van start gegaan in het Concertgebouw van Amsterdam. Al Jarreau gaf hier op zaterdag 30 juni een concert in samenwerking met het Metropole Orkest onder leiding van chef-dirigent Vince Mendoza. De uitverkochte zaal onthaalde de zanger met veel applaus.

Al Jarreau is inmiddels 72 jaar. Door hart- en longproblemen moest hij aan het begin van het jaar zijn concerten afgelasten en heeft hij thuis moeten herstellen. De zanger is dan ook blij om weer op het podium te staan en geniet volop, vertelt hij: ‘Ik voel mij weer goed.’

Plezier
Hij brengt zijn nummers met veel overgave en plezier, ‘met name als er een orkest als het Metropole achter je staat, dat is een eer’, aldus Jarreau. Ook het orkest zelf geniet er zichtbaar van om het podium te delen met deze jazzgrootheid.

De kracht van zijn stem is door zijn leeftijd echter niet meer zo groot als voorheen. Zodra Jarreau de microfoon iets verder van zijn mond houdt, valt zijn stem weg. Dat is zonde, want het geluid heeft hij zeker nog wel. Met de microfoon op de juiste plek, klinken de nummers die hij zingt nog steeds als vroeger.

Scatten
Naast het scatten, waar Al bekend om staat en wat hij ook deze avond deed, kwamen er vele bekende stukken langs. De arrangementen waren van Vince Mendoza, die speciaal voor dit concert nieuwe en frisse bewerkingen had gemaakt van onder andere ‘Agua de Beber’, waarin een mooie saxsolo was verwerkt. Het nummer ‘Cold Duck’ was ook zeker de moeite waard. Hierin waren een aantal solisten te horen, waaronder gitarist Peter Tiehuis.

Spain
Opvallend was het latin stuk ‘Spain’ van pianist Chick Corea, waar Jarreau indertijd de tekst bij heeft geschreven. Het arrangement was net als de andere nummers fris en strak in tempo, alleen bewoog de melodie nu zingend over het orkest en raakte beurtelings de violen, het koper en Al zelf.

Ballads
Naast alle uptempo nummers en vlotte passages, was er ook ruimte voor ballads, waaronder de nummers ‘After All’ en ‘Midnight Sun’. De laatste werd zeer klein en met veel gevoel gespeeld. Trompettist Ruud Breuls zette de eerste klanken in op zijn gedempte trompet, waarna het orkest er subtiel bij kwam.

Bij sommige stukken die meer volume bevatten werd Jarreau overstemd door het grootse geluid van het Metropole Orkest. Gelukkig waren er voldoende nummers die dit goedmaakten, zodat het publiek met veel plezier van het concert genoot.

Live-album
Dit was niet de eerste keer dat het Metropole Orkest optrad met de Amerikaanse zanger. In 2011 troffen zij elkaar al en gaven toen een concert op het North Sea Jazz Festival. Bij het orkest en de zanger ontstond in 2010 het idee om een live-album op te nemen en anno 2012 is deze wens in vervulling gegaan. Het album is in juni van dit jaar opgenomen in Den Bosch.

Tijdens dit Zomerconcert werd de cd Al Jarreau and the Metropole Orchestra – Live gepresenteerd en door Al Jarreau in ontvangst genomen. Bent u benieuwd geworden naar zijn nieuwe album, kijk dan op de website van Al Jarreau of het Metropole Orkest. Ook is het verkrijgbaar in de iTunes winkel en de bekende platenwinkels.


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.