Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, PODIUM FOTO

17 Juli 2012

Dr. Lonnie Smith trio verrast met kleurrijk dubbelconcert

  
Tekst: Paul Rijntjes
Beeld: Ronald Rijntjes 

Maandagavond 16 juli 2012. De klok geeft 20.15 uur aan. In het Bimhuis in Amsterdam heerst een gezellige stemming. De concertzaal loopt goed vol en de zitplaatsen zijn weldra gevuld. Wat resteert zijn nog staanplaatsen. Het is 15 minuten voor aanvang van het extra concert van Dr. Lonnie Smith, de Hammond B3-speler pur sang.

En dan is het zover. De meester betreedt de speelvloer en wordt vergezeld door Martijn van Iterson (gitaar) en Martijn Vink (drums). Een ovationeel applaus barst los. Een volledig uitverkocht Bimhuis is klaar voor, wat later zal blijken, hét concert van het jaar.

Caleidoscoop
Dr. Lonnie Smith behoeft geen nadere introductie. Zijn spel is opgebouwd rond de begrippen ‘rust’ en ‘eenvoud’. Van hieruit bouwt hij aan een caleidoscoop van klanken, die uiteindelijk resulteert in een sprankelend kleurenpalet. In het openingsnummer is dit duidelijk hoorbaar. Rustig in aanvang en langzaam opbouwen naar een climax.

  
Samen met zijn muzikale vrienden, die overigens uitvoerig de ruimte krijgen om te soleren, weet Dr. Lonnie keer op keer zijn toehoorders te verrassen. Muzikale wendingen op onverwachte momenten houden de luisteraars bij de les. Dit geldt ook voor Iterson en Vink, die daar vanuit hun eigen interpretatie van de compositie goed op inspelen.

Looney Tunes
Na ruim vijf kwartier lijkt het concert beëindigd, maar niets is minder waar. Na een pauze wordt de draad weer vrolijk opgepakt. Echter met dit verschil dat Dr. Lonnie Smith meer van de microfoon gebruik gaat maken. Op amusante wijze praat hij het geheel aan elkaar, zoals bij de aankondiging van een eigen compositie die de toehoorders niet zouden kennen: “This tune you never heard of, but I play it anyway.” 

Verwachtingsvol houdt het publiek zijn adem in en wordt vervolgens getrakteerd op een Looney Tunes-achtige song. Hilarisch! Maar tijdens de uitvoering ontpopt het stuk zich tot een onweerstaanbare compositie, die ook sterk ingevuld is door het mooie gitaarspel van Martijn van Iterson en de stevige beat van Martijn Vink.

  
Statement
Het meest opvallende stuk van het totale concert is de eigen compositie ‘A dirty piece of work’. Het is een statement van Dr. Lonnie Smith tegen het vele geweld in de wereld. Dr. Lonnie geeft dit typerend aan: “It’s a dirty world, because of governments”. Het muziekstuk heeft een dreigende lading, die versterkt wordt door het strakke ritme. Een imposant ‘piece of art’.

De tweede set wordt na anderhalf uur afgesloten met een subtiele vertolking van een ware Mary Poppins-song, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor Martijn van Iterson. Het was een concert om niet snel te vergeten: ruim drie uur voluit genieten. En last but not least, op 16 augustus a.s. komt Dr. Lonnie Smith wederom naar Nederland om samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw te spelen op het Grachtenfestival in Amsterdam.


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.