Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK, JAZZ

21 Augustus 2012

Gevarieerde start van 31ste editie Jazz Middelheim

Kris Defoort Trio Larry Coryell Kris Defoort Trio
Tekst en beeld Michiel Fokkema

Met een uitstekende weersvoorspelling en een spannende line up belooft deze editie van Jazz Middelheim een zeer aangename te worden. Mede hierdoor en zeker door de twee top artiesten op vrijdag en zaterdag blijkt er een record aantal bezoekers te komen. De programmering heeft voor elk wat wils met jong talent, grote namen en populaire artiesten. Jazz Middelheim in het mooie park den Brandt in Antwerpen is een klein maar goed bezocht festival met slechts een podium. Hierdoor is er de volle aandacht voor elke artiest. In het weekend wordt dit festival bezocht door hele families die gezellig picknicken en met zijn allen genieten van de muziek. Het wordt dan ook wel het gezelligste festival van Europa genoemd.

Het Kris Defoort Trio wordt aangekondigd als drie generaties en dat slaat dan vooral op de zeer jong ogende drummer. Als klassiek geschoolde muzikant koos Kris Defoort voor de jazz en hij brak door met zijn KD’s Basement Party. De voorbije jaren maakte hij ook naam als componist van opera’s en hedendaags klassiek werk. Af en toe lonkt de vrijheid van de jazz en mist hij het podium.

Voor de honderdste uitgave van het W.E.R.F.-label maakte hij een prachtig album ‘Live in Bruges’. Als solopianist, met zijn nieuwe trio en met een groovy kwartet. Defoort trok na zijn studies aan de conservatoria van Luik en Antwerpen op het einde van de jaren tachtig naar New York. Als improviserend jazzpianist speelde hij er samen met klinkende namen als de Lionel Hampton Big Band, Barry Altschul, Jack De Johnette, Adam Nussbaum en Reggie Workman. Terug in België leidde hij met succes de jazzformaties KD's Basement Party, KD's Decade, Octurn, Dreamtime en Sound Plaza.

John Zorn Philip Catherine Philip Catherine

Zijn nieuwe trio is heel vrij. Drummer Lander Gyselinck leerde hij kennen in zijn improvisatietieklas aan het Brussels conservatorium. Hij zag meteen zijn natuurtalent. Gyselinck komt uit de hiphopwereld en voegt er andere klanken, ritmes en sounds aan toe. Nic Thys is een door de wol geverfd bassist die moeiteloos switcht tussen akoestisch en elektrisch. ‘Nic speelt altijd de juiste noot’, zegt Kris Defoort. Een dergelijke mix van talenten staat garant voor een interessant concert. Hoewel de muziek zeker niet onritmisch is spelen ze eigenlijk een verstilde mooie ingetogen muziek met ongelofelijke aandacht voor detail. De spanning loopt regelmatig op door syncopische ritmes maar lost dan altijd weer op in een mooi akkoord. Wat opvalt is dat hoewel Kris Defoort op de “normale” wijze zijn piano bespeelt zijn bandleden op zeer creatieve manier allerlei geluiden aan hun instrumenten weten te ontlokken. Lander Gyesellinck bespeelt op een moment zelfs zijn drums met walkietalkies die lichtjes rondzingen gestuurd door zijn drums. Een uitstekende binnenkomer voor het festival.

Larry Coryel is een grootheid en veteraan die al tientallen jaren speelt met alle groten der aarde. Zijn mede gitaristen Helmut Kagerer, Paulo Morello, Andreas Dombert en Philip Catherine zijn ook niet de eerste de beste. Philip Catherine die hier een thuiswedstrijd speelt is misschien nog wel groter dan Larry zelf en heeft al vaal met hem samen gespeeld.

Kris Defoort John Zorn Larry Coryell

Met 5 dezelfde instrumenten is het altijd maar weer afwachten wat er gaat gebeuren. Gelukkig gaat  dit met gitaren heel goed en deze 5 heren laten het ook zeker niet in een brei van geluid verzanden. Het kwartet begint zonder Philip en warmt het publiek op met mooie en goed gespeelde stukken van alle muzikanten. Dan gaat Larry er eens alleen voor zitten en kondigt zijn “Disarrangement” van Ravel’s Bolera aan. En inderdaad, hij scheurt het stuk uiteen en lijmt het vervolgens op zijn geheel eigen manier weer aan elkaar. Hij heeft er zichtbaar plezier en in hoeft nu ook niet van papier te lezen. Het publiek is gefascineerd en zit op de punt van hun stoel. Daarna komt Philip op en samen spelen zij de sterren van de hemel. Zo gemakkelijk en toch virtuoos kom je maar zelden tegen. Perfect samenspelend en op elkaar reagerend nemen ze een aantal stukken door die allemaal goed in de smaak van het publiek vallen. Vervolgens sluiten ze af met alle 5 gitaristen met nog een stuk een en toegift.

Helaas heeft Ornette Coleman af moeten zeggen vanwege een voedselvergiftiging. Hij wordt vervangen door John Zorn,  Bill Laswell en Milford Graves. John Zorn is een oude bekende op dit festival die vorig jaar ook al een avond verzorgde.

Wat John Zorn en zijn maten neerzetten is heel knap. John weet ongelofelijke geluiden uit zijn sax te halen en is virtuoos. en een deel van het publiek vond het ook schitterend. De bassist weet een mooi en soms magisch tapijt van geluid neer te leggen met de synthesizer die op zijn bas stond aangesloten. Toch neemt het niet weg dat er ook een hoog “Piep Knor” gehalte in de muziek zit, maar dan wel perfect uitgevoerde “Piep Knor”. Desondanks vind het publiek het geweldig, waarschijnlijk door de ongelofelijk energie die dit trio uitstraalt.


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.