Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, PODIUM FOTO

23 November 2012

Creatieve muzikale reis met Lost & Found Orchestra

   
Tekst en beeld: Ronald Rijntjes

Het podium van Koninklijk Theater Carré staat vol met verschillende voorwerpen en laat het publiek vol spanning wachten op wat komen gaat. Een vijftal mannen lopen het podium op met contrabas-vormige objecten. Zij bespelen deze ‘contrabas’ met handen en voeten, eerst rustig en vervolgens steeds sneller. Hierdoor ontstaat er een opzwepend ritme en de energie spat zichtbaar van het podium af.

Het uit Londen afkomstige Lost & Found Orchestra is voortgekomen uit de muzikale groep STOMP. Dit orkest is geen gewoon orkest zoals wij dat kennen. Er zijn geen strijkers, cello’s, bassen, riet- of koperblazers. In dit orkest wordt er gebruik gemaakt van zelf gemaakte instrumenten. Met behulp van onder andere zagen, hout, glazen, pvc buizen, tonnen, water en zelfs stofzuigers worden er klanken en ritmes gemaakt. Het orkest wordt begeleid door Luke Cresswell.

Na het ‘contrabas’-nummer lopen de andere leden van het orkest het podium op met buizen in hun handen. Hieruit komen suizende klanken die vervolgens worden ondersteund met zwaardere basklanken. Daarna wordt het nummer verder uitgebreid met zingende zagen, trommels en een xylofoon. 

  
Plumpets
De stukken die worden gespeeld hebben veelal diepgang en er zit een duidelijke opbouw in. Er is duidelijk over de muziek en de instrumenten nagedacht. De zogeheten squonkaphones zijn bijvoorbeeld gemaakt van pvc pijpen en hebben aan één kant een ballon. Elk instrument is één toon en klinkt als een baritonsaxofoon.

Daarnaast zijn er nog de plumpets en de hosaphones die beide klinken als een trompet. Hierdoor ontstaat er een geluid dat klinkt als een groots orkest, maar dan met niet alledaagse materialen. Het is een beleving om dit orkest aan het werk te zien en hoe zij op een nieuwe manier muziek maken.

Speeldoosje
De nummers bevatten duidelijke melodielijnen die in verschillende secties te horen zijn. Er is een stuk waarbij de melodie begint bij een speeldoosje, deze wordt vervolgens overgenomen door de zingende zagen en komt uit in een glasorgel (hierbij draaien ze met hun vinger over de rand van glazen).

Bij complexe nummers zorgt dirigent Luke Cresswell dat iedereen op het juiste moment zijn of haar instrument laat horen. Hij heeft ook de muziek geschreven voor deze voorstelling die al sinds 2007 te zien is.

   
Lachen
Tussen al het muziekspektakel door, wordt het publiek aan het lachen gemaakt door korte intermezzo’s. De ene keer slingert er een muzikant aan een touw richting een pan om deze vervolgens aan te tikken. Op een ander moment rijdt er een toeterend persoon op een fiets over het podium en wordt er gespeeld met piepend speelgoed. Het is een belevenis voor jong en oud, waarbij muziek en theater elkaar ontmoeten en je verrassen.

Het Lost & Found Orchestra is nog tot en met zondag 25 november te zien in theater Carré Amsterdam. Voor meer informatie bekijk dan de website van Carré of die van het orkest.


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.