Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER, OEROL

19 Juni 2013

Het is geen vraag, het is een gegeven

Er zal iemand komen Er zal iemand komen Er zal iemand komen
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

“Het is geen vraag, het is een gegeven. Ze ging weg en ze komt terug. Blijkbaar kiest ze dus voor hem.” Maakster Ilmer Rozendaal praat over de personages in haar voorstelling als zelfstandige wezens die eigen beslissingen nemen. Liefdevol. Zojuist heeft het publiek met koptelefoons op een tribune gekeken naar een verstilde voorstelling aan het einde van de wereld; helemaal op de punt van Oost. Weids strekt het droogvallende wad zich voor ons uit. Rozendaal: “Juist deze locatie vond ik mooi. De spelers zijn dan klein in het grote landschap.”

Er staat een huis. Contouren van staal in de vorm van een huis zoals een kind dat zou tekenen. Een man en een vrouw gaan erin wonen. Ze komen net aan en herhalen in haast geruststellende cadans: “We zullen daar samen zijn. Alleen. Eindelijk niemand meer tussen ons. Niemand in de buurt. Samen.” De beklemming is al snel voelbaar.

Hun veilige cocon wordt doorbroken als de verkoper langskomt. De enige andere mens in de wijde omgeving. Het huis dat hij verkocht is van zijn oma geweest. Al haar spullen staan er nog en hij voelt zich zichtbaar thuis. Al snel geeft hij zijn telefoonnummer aan de vrouw. Zij was al bang dat er ooit iemand zou komen. Iemand anders. Zijn komst brengt onrust teweeg bij het nieuwe stel. Hij is jaloers en zij kan hem niet geruststellen. Even lijkt het of ze zal gaan. Maar ze keert weer.

Er zal iemand komen Er zal iemand komen Er zal iemand komen

Een groepje kijkers discussieert achteraf over de vraag waarom. Ilmer Rozendaal: “Het feit dat ze weg heeft kunnen gaan en op dat moment alles kon kiezen, is van belang. Eerder heeft het stel een soort moeten in zijn hoofd. ‘Er zal dit en er zal dat’. Daarmee voorspellen ze hun eigen toekomst en creëren ze een soort onvrijheid.” Een herkenbaar thema. Het zet de kijkers aan het denken over de manier waarop zij zelf verbindingen aangaan.

Ilmer Rozendaal neemt al twee jaar deel aan Atelier Oerol & Over het IJ, dat jonge theatermakers stimuleert in hun ontwikkeling. Deze betekenisvolle voorstelling vormt het sluitstuk. “Ik ben vorig jaar begonnen met in de winter hier naar het eiland te komen om inspiratie op te doen en workshops te volgen. Vorig jaar presenteerde ik een Opmaat van 20 minuten en nu een volledige voorstelling. Het is zo fijn om daarvoor echt zes weken te kunnen repeteren, zodat we het goed in elkaar konden zetten!”

Een mevrouw uit het publiek heeft zichtbaar genoten: “Ik heb vorige keer de Opmaat gezien en vond haar heel talentvol. Mooi om dan ook het vervolg hier te kunnen zien. Ik vond vooral de herhaling van tekst heel goed werken.” Een ander vertelt: ”Het wad op de achtergrond gaf mij wat afleiding als het me wat te lang duurde. Zo bleef ik geboeid. Want het thema en de vormgeving vond ik heel aansprekend. En die vervreemdende muziek erbij: heel goed.” De vrouw naast haar zucht: “Heel mooi hoor, maar wel lang.”

Er zal iemand komen Er zal iemand komen Er zal iemand komen

En nu? “Na Oerol gaan we meteen door naar het Over het IJ festival”, vertelt de maakster. “Daarna spelen we op festival de Karavaan en dan in september naar het Taktfestival in België. Ik heb nog geen concrete plannen voor een nieuwe productie, maar hopelijk kan ik doorgaan met het maken van teksttheater. Ik werk altijd vanuit tekst. In een zaal of buiten, dat maakt me niet uit. In de zaal maak je een eigen werkelijkheid en kun je de abstractie opzoeken. Buiten geeft de omgeving een extra dimensie.”

Een talent om te volgen de komende jaren.

Ilmer Rozendaal: Er zal iemand komen - Atelier Oerol
Locatie 63: Wierschuur

Oerol | Ilmer Rozendaal


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.