Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK, POP-ROCK, MUZIEK

3 Juli 2013

Mundial 2013: culturele stedentrip in het hoogseizoen

  
Tekst: Jorien Heemskerk

Beeld: Ronald Rijntjes 

Op je dooie gemak door het Leijpark slenteren is er niet meer bij op Festival Mundial. Vanaf dit jaar vindt het festival plaats in de Spoorzone in Tilburg, een voormalig NS-terrein met historische industriële gebouwen. Ondanks de optimistische slogan ‘exploring the urban fields’ is de ruimtelijkheid van het open veld hier ver te zoeken. Wél gebleven zijn het gemêleerde publiek, de gemoedelijke sfeer en de inspirerende artiesten uit alle werelddelen.

Vergelijk het met het verschil tussen een kampeervakantie en een stedentrip: allebei ontspannend, maar van de eerste kom je een stuk uitgeruster thuis dan van de tweede. Op zondag 30 juni is Mundial uitverkocht. Het schaarse gras en het stadsstrandje zitten overvol en bezoekers moeten oppassen dat ze niet struikelen over stoepranden en spoorrails. Rond etenstijd is het dringen voor nasi speciaal, oerburgers, ‘vega met ballen’ en andere verantwoorde festivalhappen.

  
Fabrieksramen
In de grote Koepelhal is het ’s middags al donker en benauwd warm. De bassen golven door de langgerekte ruimte en oordopjes zijn geen overbodige luxe. Maar op het podium hebben Anthony Joseph en The Spasm Band het prima naar hun zin. Met hun energieke en opzwepende funk krijgen ze veel mensen aan het dansen. De tenorsaxofoon van Colin Webster, die ook swingend dwarsfluit speelt, klinkt tijdens zijn solo’s soms bijna als een elektrische gitaar.

Minder afgesloten van de buitenwereld is de Wagenmakerij, een lichte ruimte met ouderwetse fabrieksramen in het dak en gekleurde lampen daaronder. Hier brengen zeven grijnzende Spanjaarden met de naam Bongo Botrako een vrolijke mix van rumba, ska en reggae. Met een serieuze ondertoon: ook in Europa worden nog mensenrechten geschonden, benadrukt zanger Uri Giné tijdens een van de nummers. Daarom moeten we samen vechten voor de vrijheid.

 
Jong danstalent
De intieme sfeer die de organisatie op de nieuwe locatie wil terugbrengen, is vooral te vinden in Club Smederij. Daar verwelkomen de dames van Pazirik hun gasten met een geluksritueel en zoete lekkernijen voor de theatrale vertelling van een oud Perzisch heldendicht. Ook weten ze twee vrijwilligers vol overtuiging een cruciale scène te laten vertolken. Even later is in dezelfde ruimte een wervelende choreografie te zien, waarmee leerlingen van Lucia Marthas’ dansopleiding bewijzen dat zij hun toekomstige vak nu al tot in de puntjes beheersen.

 
Buiten lopen we spontaan tegen meer jong danstalent aan. Op een stoffige vloer naast de oude spoorrails vertonen de Brabantse Jeffrey en Jhor hun duet ‘Meet on the edge’. Een bijzondere ervaring, vinden ze. Kijkend naar hun Indiase collega’s vertelt Jeffrey: “We hebben al vaker in het theater gestaan, maar dit is voor het eerst dat we in de buitenlucht optreden. Binnen heb je nog controle over bijvoorbeeld de belichting. Hier gaat het echt om de dans zelf.”

‘Disko disko partizani!’
Ook op muzikaal gebied is er in de beperkte buitenruimte van alles te beleven. Zo speelt het jonge Nederlandse Broken Brass Ensemble naast eigen strakke nummers een verrassende versie van de hit ‘Thrift Shop’. Op het centrale podium zorgt de Congolese Belg Baloji met zijn Orchestre de la Katuba voor een zomers geluid. En in een oude muziektent vinden de vingervlugge koraspeler Sekou Kouyate en het New Yorkse multitalent Joe Driscoll elkaar in een aanstekelijke mix van traditionele en moderne muziekstijlen.

  
Dit soort onverwachte crossovers typeren Festival Mundial. Net als het Balkanfeestje die avond in de Wagenmakerij, waar dj Shantel en het Bucovina Club Orkestar twee uur non-stop doorspelen. Onder het motto ‘disko disko partizani!’ vliegen de zweetdruppels in het rond, niet alleen op het podium maar ook bij het uitzinnige publiek. Er slingert zelfs even een polonaise door de oude hal. Ondanks de grote drukte en de ruimtelijke nadelen van het nieuwe terrein, kun je na zo’n dag niet anders dan vrolijk en geïnspireerd naar huis gaan. Doodop, dat wel.

Volgend jaar vindt Festival Mundial opnieuw plaats in de Spoorzone in Tilburg, op zaterdag 28 en zondag 29 juni.

  


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.