Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, ALGEMEEN, WERELDMUZIEK

22 Augustus 2013

Jazz Middelheim: muzikaal nazomeren bij de zuiderburen

   
Tekst: Jorien Heemskerk

Beeld: Ronald Rijntjes

Met een glas Duvel in de hand genieten van de zon én een selectie uit de allerbeste jazz. Dat kan iedere zomer vier dagen lang in het Antwerpse park Den Brandt tijdens het festival Jazz Middelheim. CultuurpodiumOnline was erbij op zaterdag 17 en zondag 18 augustus en viel van de ene verbazing in de andere.

Verwacht op Jazz Middelheim geen benauwde zalen, overvolle blokkenschema's of bergen plastic bekers. Hier zoek je een plekje in de grote tent of tussen de bomen daaromheen en laat je vervolgens in alle rust de vier concerten over je heen komen die voor die dag op het programma staan.

   
Tussendoor heb je ruim de tijd om je meegebrachte picknick uit te pakken, iets lekkers te halen bij een van de stalletjes of te snuffelen tussen Belgische en internationale jazzcd's. Kinderen die geen jazzfan zijn worden vermaakt door de animators van Free-Time. En iedereen met hoge nood kan terecht in het gratis 'VIP-toilet' met oranje loper en dito wc-papier.

Onweersbui
Maar over naar de muziek, want daar kwamen we tenslotte voor. De zaterdag opent met een groep van Vlaamse bodem: Bambi pang pang, aangevuld met drummer Andrew Cyrille. Als je ze op het podium ziet staan zou je niet zeggen dat Seppe Gebruers, Laurens Smet en Viktor Perdieus conservatoriumstudenten zijn en Cyrille hun tijdelijke coach. Ze spelen alle vier even professioneel en als volwaardige partners.

  
Doordat ze vrij improviseren zonder vast ritme, ligt de jazz van deze heren niet gemakkelijk in het gehoor. Achter iedere noot wacht een nieuwe verrassing. Juist het stuk dat ze helemaal niet geoefend hebben vormt in deze bijna-chaos het sterkste geheel. De spanning stijgt als bij een naderende onweersbui. Bladeren beginnen te ritselen, het wordt donkerder en donkerder, maar op het laatste moment waait hij toch net over.

Lazy sunday
Meer evenwicht en harmonie brengt de Waalse zangeres Melanie De Biasio. Haar nummers zijn toegankelijker, maar niet voorspelbaar. Ze worden zorgvuldig opgebouwd met warme stem, zuivere dwarsfluit en voldoende ruimte voor piano, bas en drums. Plus subtiele elektronische effecten. Zo ontstaat een melancholisch 'lazy sunday'-gevoel dat - voor wie ze nog kent - doet denken aan Vaya con Dios.

  
Aan het begin van de avond gaan we weer de vrije kant op met het kwartet van artist in residence Tigran Hamasyan. Deze 26-jarige Armeniër combineert gevoelig neergelegde akkoorden en folkloristische melodielijnen met heftige climaxen die niet onderdoen voor rock of metal. En hij neemt daar flink de tijd voor: het slotnummer duurt nog net geen half uur! Dit is geen muziek om te beluisteren, maar om mee te maken.

Boogiewoogie
Als het donker wordt is het een stuk voller op het podium. Hooverphonic, bekend van hits als 'Mad about you' en 'Sometimes', heeft namelijk een twaalfkoppig orkest meegenomen. Gezamenlijk vervangen zij de bekende Amerikaanse zanger Randy Newman, die zich twee dagen eerder af moest melden vanwege een longontsteking.

 
Met hun korte en relatief eenvoudige popliedjes zijn ze op dit festival een beetje een vreemde eend in de bijt. Jammer is dat het orkest vooral een ondersteunende rol heeft - de solo's van orkestleden zijn op één hand te tellen. Maar daartegenover staan leuke verrassingen, zoals de balladversie van 'Unfinished Sympathy' en een boogiewoogie op klavecimbel die zowaar tot een driemans polonaise leidt.

Na deze relaxte en ongedwongen afsluiting is het tijd om bij te komen in een Antwerps hotel. Want op zondag wacht opnieuw een concertprogramma vol variatie en improvisatie.

Hooverphonic & orkest spelen op zondag 25 augustus in het Amsterdamse BosTigran Hamasyan staat op 3 oktober in het Bimhuis Amsterdam.

 


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.