Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: ALGEMEEN, MUZIEK

14 November 2013

BRUUT! staat in vuur en vlam

Tekst: Ronald Rijntjes

De jonge jazzhonden van BRUUT! laten zich niet uit de Nederlandse jazzscène slaan en komen met hun tweede album Fire vurig naar buiten. Scherpe en puntige melodieën worden gespeeld door frontman Maarten Hogenhuis op altsax. De vier heren weten vlotte en swingende nummers op een geheel eigenwijze te vertalen naar de hedendaagse jazz.

BRUUT! bestaat uit een viertal heren die in hun twintiger jaren zijn en volwassen jazzmuziek maken. De sound is fris en dansbaar. De strakke begeleiding bestaande uit Folkert Oosterbeek op hammond orgel en Philicorda, Thomas Rolff op contrabas en Felix Schlarmann op drums zorgen voor een energieke basis achter Maarten Hogenhuis. De band heeft in een vrij korte tijd de wereld weten te veroveren met hun eigentijdse jazzmuziek.

Jazz taal
De composities komen van de bandleden zelf en daarmee creëren ze hun eigen jazztaal. Deze taal bestaat uit goed doordachte en originele arrangementen die dansbaar zijn. Je hoort dat Hogenhuis een pupil is geweest van Benjamin Herman door zijn geluid en stijl. Hij beheerst zijn altsax erg goed. Van hoog naar laag speelt hij de noten gemakkelijk weg. De puntige en strakke melodielijn weet hij op een fijne manier te spelen. Duidelijk, snel en zo nu en dan scheurt hij door de bochten zonder te remmen.

De begeleiding sluit goed aan op de melodie en neemt de luisteraar mee op een jazzreis met een diversiteit van stijlen. Snelle nummers worden afgewisseld door rustige ballads. Met een warm geluid dat de hammond produceert en het subtiele bas en drumwerk zorgen voor een sluitend geheel. Hun stijl bevat invloeden van grunge, symfonische rock en afro-beat. Dit smelt samen en resulteert in jazzmuziek van nu.

Kort en krachtig
Het snelle en scheurende nummer ‘Moj’ laat horen dat de heren weten wat ze doen en wat ze kunnen. Lang duurt dit nummer niet, maar dat hoeft ook niet als je het complete album beluistert. Variatie is er zeker. De ballad ‘Black’ brengt je weer even terug op de grond. Even rust. Maar ook dit is geen probleem om te spelen. Subtiel saxofoonspel van Hogenhuis maakt het nummer intiem en klein. Met een hammond-solo van Oosterbeek, waarmee hij even uit zijn comfortzone stapt en weet het mooi uit te bouwen.

Opvallend is dat de nummers allemaal uit één woord bestaan. Dit is een grappige manier om het nummer een titel te geven, kort en krachtig. Het boekje bestaat uit een poster met op de ene zijde de voorkant van het album en op de andere zijde de achterkant van het album. Een silhouet van een vrouw met de nummers daarin geschreven. Zo kan je de heren ook nog een plek geven aan je muur.

Vuur
BRUUT! weet met hun nieuwe album Fire duidelijk kwaliteit te hebben en hedendaagse jazzmuziek te vertalen in niet de mainstream jazz, maar feestjazz te maken die ‘straight in your face’ wordt gespeeld. Geen poespas, maar duidelijke taal. De titel van het album zegt eigenlijk al genoeg, BRUUT! speelt graag met vuur. Van mij mag de vlam die zij oproepen nog lang blijven branden. Het album is door de heren opgedragen aan Peter Brandjes, de oprichter van DOX Records, die begin van dit jaar door een ongeval om het leven is gekomen. Hij zou erg trots geweest zijn over het resultaat. Meer informatie over de heren is te vinden om hun website.


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.