Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: ALGEMEEN, MUZIEK

27 Februari 2014

Holland Big Band: Push Forward

Tekst: Ronald Rijntjes

De Holland Big Band onder leiding van trompettist Loet van der Lee bestaat 10 jaar. Dit wordt gevierd met het uitbrengen van het nieuwe album Push Forward. Dit is alweer het derde album, waar verschillende composities van een aantal bandleden te horen zijn.

Big Band muziek is door de jaren heen steeds meer gemoderniseerd. Frisse arrangementen en eigentijdse composities maken deze muziek aantrekkelijk voor jazz- en muziekliefhebbers. Zo ook de Holland Big Band die met Push Forward een vernieuwend verjaardags-album hebben weten te maken.

Crowdfunding
De Holland Big Band bestaat nu alweer 10 jaar. Binnen deze periode heeft deze enthousiaste groep muzikanten, die elk ook weer een eigen formatie hebben, nieuw materiaal opgenomen. Dit album is dankzij crowdfunding mogelijk gemaakt.

Uptempo nummers als ‘Fast Ferry’ en ‘Push Forward’ tot mooie ballads zoals als ‘Nile’ en ‘Just Me’ zorgen voor een gevarieerd album. De muziek is goed uitgebalanceerd, waarbij je de verschillende secties goed hoort. Waarbij onder andere een trompetsolo begeleid wordt door saxofoons en trombones. En even later is dezelfde groep even op de voorgrond.

De kwaliteit die deze big band heeft komt voort uit de diversiteit en achtergrond van verschillende muzikanten. Elke muzikant heeft een toegevoegde waarde binnen de formatie en samen zorgen ze ervoor dat het totaalgeluid klopt. De composities zijn fris en zitten vol energie.

Vurige melodie
Bij het nummer ‘Nile’ hoor je subtiel spel van trompettist Loet van der Lee, nu op flugelhorn, die veel passie en gevoel in de melodie legt. Daarnaast een mooie solo speelt met subtiele begeleiding van blazers en de ritmesectie. Iets meer swingen gebeurd vervolgens bij het nummer ‘M.C. People’ waarbij accenten klinken en een vurige melodie.

Nogmaals pakt van der Lee uit met een solo die deze keer zeer strak en puntig is. Drummer Haye Jellema mag zich ook even uitleven door een solo op drums te geven. Altsaxofonist Floris van der Vlugt mag zijn kunnen ook even laten horen en weet dit erg goed over te brengen met zijn solowerk. Van hoog naar laag, hij kent zijn sax en de band vangt hem goed op in de begeleiding.

Voorwaarts
Trombonist Bart Lust maakt er met zijn nummer ‘Booza Me Mucho’ een strak en swingend feest van. De groovende ritmesectie sluit naadloos aan op de melodie en de geoliede blazerssectie. Zijn solo klinkt vlot en snel. Duidelijke muziektaal wordt hier gesproken als het gaat om het in elkaar vlechten van een dynamisch stuk. De saxofoonsolo laat het ritme even zakken om op adem te komen, waarna de drums de trein weer laat vertrekken. Via de pianosolo komt het terug bij de trombones die nog een dynamische sprint trekken naar de finish.

Push Forward is een geslaagd album dat deze band weer in beeld brengt en hopelijk op veel plekken brengt om hun muziek live te spelen. De muziek klinkt vet en groot, maar is niet te overheersend. Er gebeurt in elk nummer veel, waardoor je soms wel even moet luisteren wat er gebeurd.

De gelaagdheid zorgt voor een aangenaam totaal geluid dat deze band een eigen karakter geeft. De titel van het album doet zijn naam ook eer aan, want de Holland Big Band duwt zichzelf zeker voorwaarts. Alleen de vormgeving van het doosje laat juist een andere indruk achter. Want door de fastfoward-knop ontstaat juist een beeld dat je snel door de nummers moet drukken, dat is jammer. Het album is verkrijgbaar via de website van Jazzshop Records. www.jazzshoprecords.nl


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.