Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK, MUZIEK, ALGEMEEN

13 Mei 2014

Bevrijdingsfestival Utrecht 2014: zonnige sfeervolle vrijheidsviering

  
Tekst en beeld: Wim Barzilay

Vrijheid vieren op Bevrijdingsdag kan in het hele land, maar ook in Utrecht waar op een mooi terrein in het Park Transwijk het Bevrijdingsfestival gaat plaatsvinden met een interessant muzikaal programma. We zien niet alleen maar Nederlandse bands en muzikanten, dat beloofd al veel goeds!

Het festival kent een drietal podia: het Hoofdpodium, het Sena Talent Podium en het Vrijheidspodium. Wij trapten af op het Sena Talent Podium waar een bijzondere samenwerking tussen twee getalenteerde muzikanten te weten Kris Berry & Perquisite. Zij gaven een inkijk in hun album Lovestruck Puzzles en deden dit op een bescheiden en ingetogen manier. De nummers die het meeste indruk maakten waren ‘Let Go’ en ‘Coming Back Home’. Al met al een welkome opening van dit festival.

  
Terwijl op het Hoofd Podium het Utrechtse Collectief Knalland was begonnen was het hier weldra tijd voor de band Koffie. De muziek van Koffie kan je moeilijk in een hoekje stoppen. Hun muziek kan je omschreven als een mix van afrobeat, jazz en 70’s funk.  Maar een ding is zeker: deze band swingt. Nummers als ‘Éh Lady’, ‘Kyrie Aye’  en het vette ‘Berlin Baby’ toveren al snel een glimlach op je gezicht en stil zitten is er ook niet bij.

De jonge honden van Koffie weten hoe ze het publiek moeten bespelen.  Het veld voor de jongens stroomt al snel vol met genietende en enthousiaste mensen. Als je de kans krijgt om deze band te gaan zien zeker doen, vergeet je zorgen en Koffie doet de rest.

Snel op naar het Hoofdpodium waar Sticks, Winne en Jiggy Djé beter bekend als Great Minds een volle menigte mogen vermaken. Met hun Hip Hop en bekende nummers als ‘Doag’ en ‘de Flexte’  stellen ze de aanwezigen zeker niet teleur.

Terug naar het Sena Talent Stage waar nog een gedeelte van Upsessions te zien is. Te kort om een goede indruk te krijgen van deze band, maar het publiek smult zichtbaar van hun Jamicaanse Sound!

  
Waar ook gesmuld wordt is bij de haagse rockband Taymir. Een opvallende verschijning van vier jongens en dat geldt ook voor hun muziek. Taymir maakt sterke popmuziek met een jaren zestig geluid, als de Beatles. Aangevuld met een eigen ruw geluid. Ik ben echt benieuwd hoever deze band komt. Ze zijn ook al verkozen tot 3Fm Serious Talent en hebben al een grote hit met ‘Aaaaah’, ja ik geloof wel in deze band.

Wie zich al lang niet meer hoeft te bewijzen zijn de heren van Kensington. Ze hebben een druk jaar achter de rug. Vele podia hebben ze bespeeld en zijn ze een van de drie ambassadeurs van de Vrijheid. Wat een geweldige en energieke show weten ze neer te zetten. Vanaf hun allereerste nummer de nieuwste single ‘Streets’ ging het gas er op. Met een deinende en feestende massa tot gevolg. Indrukwekkend!!

Evenzeer indrukwekkend was het optreden van Pokey Lafarge. Ogen dicht en je waant je aan de rivier de Mississippi met deze vrolijke en swingende muziek. Prachtige kostuums en gedreven en kundige muzikanten. Met zijn creatieve mix van early-jazz, string ragtime, country blues en western swing wordt ook hier het grasveld getest op zijn duurzaamheid.

  
Rennen, nu op naar The Kik. Net klaar met hun tweede album 2 en midden in de clubtour van deze plaat. Een mooie gelegenheid om Utrecht kennis te laten maken met wat songs van dit album. En dat doen de Rotterdammers onder leiding van Dave von Raven op hun eigenzinnige en typische manier.

Op het nieuwe album staan eigen geschreven nummers dit in tegenstelling tot hun debuutplaat ‘Springlevend’ waar veelal covers op staan. En of het een grote vooruitgang is, is nog even afwachten. De nummers lijken minder catchy dan hun grote successen als ‘Simone’ en ‘Springlevend’,  een kwestie van vaker beluisteren en dan komt het ook wel weer goed met het succes van The Kik.

En nu feesten, het is Partytime! Dat is het eerste waar je aan denkt bij de Spaanse band Bongo Botrako. Met hun aanstelijke mix van rumba, ska en reggae hebben ze aan die boodschap voldaan. Dit is toch wel de ultieme band als het gaat om een festival op zijn kop te zetten.

Op een plek waar je het niet verwacht een soort koepeltent op het Vrijheidspodium is het de beurt aan Elle Bandita, die weer helemaal terug is met haar nieuwe plaat Elle Bandita. We konden maar een aantal nummers mee pikken van dit optreden, maar een paar nummers is genoeg om te zien dat deze Rotterdamse op haar eigen wijze ook hier indruk maakt.

  
De show waar je bij moet zijn zo klonk het vaak en ging dan over Jett Rebel tussen neus en lippen al vergeleken met een grootheid als Prince. Extravagant, een typerende persoonlijkheid maar vooral een enorm getalenteerd muzikant. Wie in zo’n korte tijd als hij sterke en zeer hitgevoelige songs als ‘Louise’ en ‘Tonight’ weet te componeren.

Een wervelende show die je over je heen krijgt gespoeld. En wat een band heeft deze hij om zich heen verzameld, de klasse druipt er van af. Dikke lagen kippenvel van de gitarist in het prachtige ‘Sugar’. De drummer die het ritme in al zijn poriën heeft zitten en daarnaast nog eens speelt alsof zijn leven er van afhangt. Een geoliede machine was het die de ene na de andere muzikale verrassing liet horen. In ieder geval een prachtige afsluiting van het gezellige en sfeervolle Bevrijdingsfestival Utrecht. Een eerste kennismaking en misschien wel tot volgend jaar!


Gebruikte Tags: , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.