Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: DANS, DANSLOG, MUZIEK, OEROL, OPERA EN OPERETTE

17 Juni 2014

Onderdompelen en weer bovenkomen

Kintsukuroi Kintsukuroi Kintsukuroi
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Daar waar zee en wind vrij spel hebben en het zand de wangen van de toeschouwers striemt, daar duikt het publiek de onwerkelijke kracht van een tsunami in. Even word je mee-weggevaagd als een man zijn verhaal danst. Hij verloor zijn geliefde en wordt nu ouder zonder haar. Spinvis en Saartje van Camp zetten een meeslepende moderne opera neer op de Noordsvaarder, die nauw aansluit bij de ruige omgeving. De muziek en liedjes van Spinvis en band, aangevuld met een kwartet klassieke zangers en een cello, de teksten van Saartje van Camp, de choreografie van Adriaan Luteijn, de gedreven dansers; met de hulp van regisseur Ria Marks balt alles samen. Alles sleurt.

Kintsukuroi Kintsukuroi Kintsukuroi

Spinvis en Van Camp werkten al vaker samen op Oerol, maar nog nooit op locatie. Nu kozen zij meteen voor de grootste: het eindeloos uitgestrekte strand, de perfecte plek voor deze moderne opera. De gedachten van de oude danser, de fragiel bewegende Francis Sinceretti, zijn verwerkt in een hoorspel. Hij vertelt niet alleen het verhaal over zijn liefde, maar ook andere verhalen; herinneringen aan zijn moeder en zijn broer. De speciaal gecomponeerde zang en muziek, deels gespeeld op een Japanse koto, ondersteunen liefdevol zijn relaas. Later in de voorstelling laten zij de tsunami tot leven komen. Het podium is het middelpunt waarop onze hoofdpersoon eerst nog samen danst met zijn geliefde, de jonge Karin Lambrechtse. De sterke roodharige past wonderwel in zijn armen; het intense contact tussen de twee dansers draagt de voorstelling. Later verdwijnt zij ver weg over het zand; precies 15 minuten blijft zij heel langzaam weglopen, door cirkels op het strand, terwijl het verhaal zich op het podium verder ontrolt. Daarna rent zij in blinde paniek terug, vallend, van links naar rechts, om vlak achter het podium ten onder te gaan.

Kintsukuroi Kintsukuroi Kintsukuroi

In de Oerolkrant is te lezen dat goud een belangrijke rol speelt in de voorstelling. De naam van de voorstelling, Kintsukuroi, verwijst naar de goudlak waarmee porcelein wordt gerepareerd. De danseres draagt een gouden jurk als zij terugrent naar het podium langs gouden stenen in het zand. Als de zon schijnt gloeit het onverbiddelijk op. Helaas, op deze bewolkte, winderige dag is daar niets van te merken. Het publiek leeft mee met de dansers die vandaag anderhalf uur lang in de kou het verhaal van hun liefde en de tsunami vol tegen de wind in tot leven brengen. De geliefden deelden een passie voor exactheid. Hij is seismoloog  - "Seismologie is de taal van de aarde. Het is een taalwetenschap, net als semantiek" - en vindt houvast in cijfers. RAL 1000-1020 is zandkleurig, weet hij. Zij doet altijd alles op exact het juiste moment. Maar ze leggen het af tegen de oerkrachten en de willekeur van schuivende aardplaten.

Kintsukuroi Kintsukuroi Kintsukuroi

Als hij haar in gedachten weer tot leven wekt en haar uit de golven laat herrijzen voor een laatste dans samen, worden de toeschouwers overspoeld door emotie. Een grootse voorstelling, door gepassioneerde kunstenaars, op een unieke locatie. Onderdompelen en weer bovenkomen; dit is Oerol op zijn best.

Oerol | Spinvis | Kintsukuroi

Kintsukuroi gaat na Oerol, langs Nederlandse en Belgische theaters toeren in oktober en november. Kijk voor de speellijst op de website van Kintsukuroi


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.