Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, LOCATIETHEATER, FESTIVAL, OEROL

19 Juni 2014

Spelen op de puinhoop

Bidonville Bidonville Bidonville
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Het is een teringzooi bij popband De Kift. Zij spelen op Nollekes Zuid,  waar Oerol en Terschelling juist netjes een openluchttheater maakten van de plaatselijke vuilnisbelt. Tevergeefs, het vuilnis is weer terug: luid en duidelijk. De Kift is al weken bezig met het verzamelen van oude spullen op het eiland. Een oude SRV-wagen, "uit de tuin van Terschellinger Hans Toby geplukt", een accuboor zonder bitjes, een kapotte verwarming, een broodrooster en honderden andere afgedankte spullen vonden via de milieustraat op de wagen van Hoornse kroegbaas Nico Danenberg hun plek op een ondergrond van speciaal ontworpen netten vol plastic. In dit decor wonen mensen, aan de rafelranden van de stad. Geen taxi te bekennen hier.

Bidonville Bidonville Bidonville

De doorgewinterde bandleden van De Kift hebben dit jaar theatermaker Sanne den Hartogh benaderd. Samen maakten ze een muziektheaterstuk dat vol ruige muziek, kwetsbare songs en stevige teksten de verlatenheid en ondergang van mensen en hun aarde weergeeft. Frontman Ferry Heijne: "Als band ben je natuurlijk op elkaar ingespeeld, maar in het theater gelden andere wetten. Regisseur Erik Whien heeft erop gelet dat we onze losheid behouden en lekker spelen met elkaar. Je moet je niet opgesloten voelen. Geen dwangbuis." De locatie werd pas later toegevoegd aan het verhaal.

De bewoners van de vuilnisbelt zijn een beetje op drift. Zo is daar Lotti, het fluistert in haar hoofd terwijl ze droomt van haar nooit geboren zoon. En Hovink, die tracht de natuur te redden in zijn moestuin, waar hij filosofen als Descartes die twijfelen over de zin van het bestaan te slim af is. "Als ik een bloemkool zie, dan is die er gewoon." Of de zenuwachtige Ralphie die iets teveel blowt, ratten ziet en oude spullen verpatst. De barse drummer neemt de ondergang van de aarde voor zijn rekening in tirades rode en blauwe rook. En Bavink, je weet wel van Nescio, die gefascineerd is door een vrouw en probeert haar blik te vangen en voor eeuwig vast te leggen. Elk personage is uitgerangeerd, tijdelijk of langer. En allemaal blijken ze gaande de voorstelling niet helemaal losgeslagen. Ze hebben ook wel gelijk.

Bidonville Bidonville Bidonville

De muziek van De Kift was altijd al recht door zee en poëtisch. Nu spelen zij op nog meer instrumenten. Ik telde twee bastuba's, twee baritons, een trompet, vijf gitaren, een drum en allerlei ander slagwerk. Als Ralphie onhandig mee wil doen met de muziek, bespeelt de band samen met hem de autoharp. De accordeon op een tafeltje, te bedienen met een hendel, is ook met zijn tweeën te bespelen. Natuurlijk weet de Kift van de lege flessen een instrument te maken. De theatrale vormgeving draagt bij aan de kracht van het verhaal.

Na Oerol moeten De Kift en Sanne den Hartogh nog even kijken waar en hoe ze de netten met afval uitrollen: in het pop- of in het theatercircuit. Gelukkig mogen we in september ook de CD verwachten van deze voorstelling; De Kift maakt traditiegetrouw een kunstwerk van het hoesje.

Bidonville Bidonville Bidonville

Lekker hoor. Een voorstelling vol mooie woorden en stampende muziek die weinig te raden overlaat. Vuilnis, dat zijn we. Geld, daar houden we veel te veel van. En als we niet uitkijken gaan steeds meer mensen ten onder. Het boeit tot het einde, als kroegeigenaar Nico Danenberg nog een hoop blikken op de vuilnisbelt gooit. Vreemd genoeg voelen de toeschouwers zich na afloop weer helemaal opgeladen.

Oerol | De Kift


Gebruikte Tags: , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.