Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: ALGEMEEN, MUZIEK, WERELDMUZIEK

24 Juni 2014

TivoliVredenburg Festival divers en dampend


Tekst en beeld: Ronald Rijntjes

Op zaterdag 21 juni 2014 vond voor de eerste keer het TivoliVredenburg Festival plaats in het nieuwe onderkomen van de concerttempel in Utrecht. Voor vele bezoekers was het nog even wennen en de weg vinden in het gebouw. Maar door het diverse programma zaten de zalen tot de nok toe vol.

Warm was het wel, maar dat hoort ook wel bij een indoorfestival. Vanaf nu is de aftrap genomen voor een tweewekelijks feest in TivoliVredenburg. Veel concerten zullen te zien zijn in dit nieuwe culturele onderkomen.

Het nieuwe gebouw is tegen de oude zaal van Vredenburg aangebouwd. Hierdoor ontstaat er een ontmoeting tussen oud en nieuw. Dit merk je als van de oude zaal, die nu de naam grote zaal heeft gekregen, naar de overige zalen en plekken in het gebouw loopt. De overgang is subtiel opgelost door een gang met brede deuren en de garderobe.


Tijdens het festival was dit de zaal waar een aantal klassieke concerten gegeven werden in samenwerking met Radio4. Het publiek genoot hier van onder andere violiste Janine Jansen en een groots optreden van het Kyteman Orchestra samen met het Radio Filharmonisch Orkest. Die beiden tot één van de hoogtepunten van de avond gerekend mag worden.

De zaal Ronda was bestempeld als danszaal en hier stonden jong en oud hun heupen regelmatig los te gooien. De zaal is in opbouw zeer uitnodigend. Het podium is vrij breed en de dansvloer sluit hier in een ovale vorm op aan. Hierboven zijn balkons gemaakt die aansluiten op de trappen richting de uitgang naar boven. Zo kan je als je geen danser bent vanaf boven genieten van het concert en de sfeer. The Opposites en Goose waren de bands die hier het publiek helemaal uit hun dak liet gaan. Het kwam zelfs zover dat de shirts uitgingen en er volop op de vloer gedanst werd tijdens het concert van The Opposites.


Door de verschillende verdiepingen en hoogte van het gebouw is de afstand van de ene naar de andere zaal groot. Met name de zaal Cloud Nine ligt vrij uit de richting en is te bereiken via een smalle trap. Dit geeft het wel een andere toegang dan de grotere zalen, maar functioneel is het niet bij zeer grote drukte.

Eenmaal boven is er wel een goede sfeer in de zaal en het daarboven gelegen café. Hier was plek voor jazz- en soulmuziek dat in samenwerking met Radio6 gepresenteerd werd. Trombonist Bart Lust wist met zijn kwintet het publiek in te pakken met goed doordachte nummers. Zijn spel was zeer divers. Van rustige ballads tot stevige uptempo stukken bracht Lust je van de ene in de andere muzikale reis. De avond werd verder ingericht door concerten van onder andere Sven Hammond Soul, Jungle By Night en de Amsterdam Klezmerband.

 
Het festival zorgt voor een goed begin van het nieuwe TivoliVredenburg. De bezoeker weet nu wat voor kwaliteit de nieuwe zalen hebben en dat de oude zaal zijn karakter niet verloren is. Voor het programma en meer informatie over het gebouw kan je de website van dit nieuwe culturele paleis bezoeken. En wacht niet te lang, want voor muziekliefhebbers is dit zeker een bezoek waard.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.