Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK, POP-ROCK, MUZIEK

4 Juli 2014

Mundial 2014: steeds meer thuis in de Spoorzone

 
Tekst: Jorien Heemskerk
Beeld: Ronald Rijntjes

Niet alleen voor oranjefans was het juichen afgelopen zondag, ook liefhebbers van muziek, dans, theater en zelfs urban farming konden uit hun dak gaan in de Tilburgse Spoorzone. Voor de tweede keer verwende Festival Mundial hier een weekend lang oren en ogen met nationale en internationale cultuur. Voelde dat vorig jaar nog een beetje onwennig, nu is het er al beduidend beter op zijn plek.

De stedelijke Spoorzone vormt een groot contrast met het Leijpark, jarenlang het thuis van Mundial. Maar dankzij een paar kleine aanpassingen voelt het festival dit jaar alweer een stuk vertrouwder. De culturele markt is knusser geworden, de doorloop is beter en er valt meer licht in de grote Koepelhal. Ook de boompjes en kleurige versieringen in de hallen komen de sfeer ten goede. Het opnieuw aanwezige zandstrandje, de grotere stukken gras en de veel uitgebreidere 'urban farm' maken het buitengevoel compleet.

  
Wilde blazers
Wie die zondagmiddag het terrein oploopt, wordt in de oude Wagenmakerij meteen getrakteerd op de feestelijke klanken van RoCola Bacalao. Van deze Ecuadoriaanse skaband met een groot aantal blazers krijg je spontaan zin om te bewegen. "Are you ready to jump?" Ondertussen wordt op het Parkpodium in het midden van het terrein nog wilder geblazen door toptrompettist Eric Vloeimans, die te gast is bij het Azalai Project.

Blaasinstrumenten spelen ook een belangrijke rol bij het Finse gezelschap Alamaailman Vasarat. Hun muziek, met mysterieuze titels als 'It is highly unlikely to live under the sea', laat zich niet makkelijk omschrijven: ze mengen stijlen van metal tot jazz en van tango tot elektro. Maar of de nummers nou melodieus zijn, psychedelisch of opzwepend, ze houden de aandacht vast en vallen nergens uit elkaar. Een knap staaltje fusion.

  
Nog meer trompet is er 's avonds van Ibrahim Maalouf. Over de kwaliteit van deze Frans-Libanese jazzgrootheid valt niet te twisten, maar door de lange nummers en zijn subtiele spel is hij niet zo geschikt als spetterende afsluiter. Wel leuk is dat hij veel interactie zoekt met zijn publiek; hij laat zelfs een Led Zeppelin melodie zingen als onderdeel van het meditatieve nummer 'Beiroet'.

Afrikaanse familiebanden
Een andere grote internationale act - maar veel traditioneler - is Bassekou Kouyate met zijn band Ngoni Ba. In hun muziek staan vooral de wisselende ritmes centraal én natuurlijk de ngoni, een West-Afrikaans snaarinstrument. Het is een gezellige boel op het podium, want de band bestaat uit Kouyates halve familie: zijn zingende vrouw, twee zoons, twee broers en een neef. Die goede sfeer brengen ze ook over op het meebewegende publiek.

  
Kouyate is een grootmeester op zijn instrument, dat hij soms met grote halen bespeelt als was het een elektrische gitaar. Een duet met zijn broer geeft hij een grappige wending door opeens de melodie van de lambada te spelen.

Aziatische avantgarde
Voor het echt ruige werk kunnen bezoekers deze zondag terecht bij twee Aziatische formaties. Bij het Koreaanse Jambinai overheerst vooral de base drum. Er is nauwelijks een herkenbaar ritme of melodie, waardoor de muziek nergens heen gaat. De ijle klanken van de traditionele piri vallen weg tegenover de harde bassen. Jammer, want de combinatie van traditie en avantgarde kan juist zoveel moois opleveren.

  
De energieke Japanners van Turtle Island slagen daar wél in. Zij bouwen een heftig maar aanstekelijk punkfeestje met lekkere meeschreeuwmuziek. De Japanse trommels en het houten fluitje dat ze gebruiken zijn hier juist een prima toevoeging aan het geheel.

Tango met voorbijgangers
Naast muziek is ook dans onlosmakelijk verbonden met Festival Mundial. Van tango met voorbijgangers bij de entree, tot sensuele solo's op de oude spoorbaan. De studenten van  Lucia Marthas zijn weer van de partij met een pittige dansshow. Opvallend dit jaar is de dynamische en emotionele live zang bij een van hun stukken. Maar het is niet allemaal alleen maar mooi: tegen het einde van de show roepen de dansers met verkrampte en toch liefdevolle bewegingen doelbewust een ongemakkelijk gevoel op.

     
Industrie met gevoel
Hoogtepunt van de dag is de muziektheatervoorstelling Ramkoers van Bot. 'Ontroerend goed' noemt een toeschouwer het en daarmee is niets teveel gezegd. Vier? mannen in arbeidersoutfit bouwen stukje voor stukje hun podium vol met machinale instrumenten, zoals een tuba op perslucht en een zichzelf vooruitbewegende accordeon. Hun eigenaardige stellages sluiten naadloos aan op de industriële setting. Tegelijkertijd staan ze in schril contrast met de melancholische liedteksten. Dat levert zowel humor als diepgang op.

  
Een voorstelling van uitersten dus, die je zintuigen én je ziel raakt. En dat past dan weer perfect bij de essentie van Mundial. Gelukkig zijn er meer kleuren op de wereld dan oranje!

Bot is deze zomer nog te zien op festivals in Deventer, Midden-Limburg en Zwolle. De volgende editie van Festival Mundial vindt plaats van 26 t/m 28 juni 2015, wederom in de Spoorzone in Tilburg. 

  


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.