Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK, MUZIEK

8 Juli 2014

Dansen in een poncho tijdens De Wereld Draait Buiten 2014

  
Tekst en beeld: Ronald Rijntjes

Tijdens de tweede editie van De Wereld Draait Buiten is het terrein van de Westergasfabriek omgebouwd tot festivalterrein voor één dag. Veel publiek kwam op deze editie af, waardoor er vaak lange rijen stonden om een bepaalde artiest te bewonderen. Met name de acts die in het Transformatorhuis en in de Gashouder stonden waren snel gevuld. Het festival biedt een divers programma. Niet alleen muziek is er te horen, maar er zijn ook lezingen en je kon je haar laten knippen.

Bekende namen als Selah Sue, Blaudzun, Moss, Shirma Rouse, Michael Kiwanuka en Paolo Nutini wisten het publiek prima te vermaken. Helaas speelde het weer halverwege de dag parten, doordat er een aantal flinke buien over het terrein waaide. Hierdoor stonden de artiesten op het Parkpodium voor een half veld te spelen en kregen de eettenten het moeilijk. Het grasveld werd een modderpoel en de bezoeker verschuilde zich onder een poncho. Dit had ook wel wat, maar een festival als dit heeft meer sfeer als de zon schijnt.

 
The Silverfaces
Door de hevige buien wisten de bezoekers zich nog te vermaken in de binnen podia. Hier ontstond een goede sfeer en werd er meegezongen en gedanst. Opvallend was de band The Silverfaces. Deze jonge band, bestaande uit twee mannen en twee vrouwen, maken rockmuziek met snelle ritmes en strakke solo’s. Frontman Jesse Koch zingt en speelt gitaar.

Hij weet de ene na de andere snerpende gitaartoon en solo uit zijn instrument te toveren. De vrouwelijke bassiste Sonya Vos en drumster Nienke Overmans zorgen voor een strakke drive waarbij toetsenist Martin Scheppink zijn weg weer vind met vele verschillende geluiden en solo’s.

Deze jonge podiumbeesten wisten de zaal vanaf het begin tot eind te boeien en vast te houden. Aan het eind ontstond een groots applaus dat zeker verdiend is. Koch kondigde ook aan dat zij EP’s mee hadden en deze te koop waren vooraan het podium, “je krijgt er zelfs nog een handtekening bij”.

  
Vlaams accent
Selah Sue gaf een optreden die ondanks de regen minder publiek mocht ontvangen, maar wel met veel plezier en overtuiging op het podium stond te spelen. Naast een aantal bekende hits bracht zo ook wat nieuw werk dat zeker de moeite waard is. Haar unieke stemgeluid zorgt voor liedjes die puurheid uitstralen.

Met haar Vlaamse accent verteld ze tussen de nummers door hoe blij is om hier te mogen staan. De overige bandleden geven haar muziek voldoende body en uitdaging om haar muziek op een hoger niveau te krijgen.

 
In het Transformatorhuis stond Neerlandssouldiva Shirma Rouse die voor deze gelegenheid haar Gospelchoire had meegenomen. Het podium stond helemaal vol met zangers en zangeressen die elk een solostuk mochten zingen, waarbij de andere de begeleiding verzorgde samen met de ritmesectie.

Veelal bekende soulnummers kwamen voorbij. Rouse nam zo nu en dan zelf ook de lead en liet daarmee horen hoe krachtig haar stem is. Bij de andere leadzangers was soms een valse noot te horen. Dat mocht de pret niet drukken en het dak ging eraf.

   
Aanstekelijke popliedjes
Paolo Nutini was de slotact op het Parkpodium en tevens van het festival. Met zijn aanstekelijke popliedjes wist hij het publiek om zijn vinger te winden. Zijn looks deden de harten van de vrouwelijke bezoeker sneller kloppen en zij zongen veel nummers mee. Het was nu ook droog en alle bezoekers kwamen samen tijdens zijn optreden.

Nutini had een grote band met zich meegenomen, die hem voldoende ondersteuning gaf onder zijn vocale kwaliteiten. De nummers zitten goed in elkaar en geven zelfs nog ruimte om zo nu en dan een solo te laten horen. De blazerssectie is strak en het ritme opzwepend. Al met al een opkomende ster die dit jaar al vele podia voor zich heeft weten te winnen en nu ook hier in Amsterdam.

  
Hersenhelft
Naast de vele optredende bands was er de Westertent waar men kon luisteren naar een aantal colleges, dat voortkomt uit de tv-serie. Hier stond bijvoorbeeld Prof. Dr. Eric Scherder die verhaal hield over het functioneren van de hersenen en de relatie die het heeft als je muziek speelt of erna luistert.

Welke hersenhelft wordt dan geactiveerd en wat zijn de kenmerken die de betreffende persoon dan heeft. Daarnaast liet hij hersenen zien die aangetast zijn door dementie. Dit alles werd ondersteund door beelden en fragmenten. Het publiek reageerde hier goed op en de ‘lesstof’ werd goed opgenomen.

  
Aan het eind van de avond betrad Nico Dijkshoorn het podium in de tent en droeg een aantal gedichten en verhalen voor. Er werd rijkelijk om gelachen en geapplaudisseerd. In de Westerliefde was er een plek waar de bezoekers hun haar kon laten knippen.

Ondanks de regen is deze editie van De Wereld Draait Buiten een succes te noemen. Een divers festival dat voor iedereen wat te bieden heeft, ook al ben je geen fan van De Wereld Draait Door.

  


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.