Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER, FESTIVAL

9 Juli 2014

Over het IJ regent het theater


tekst: Youetta Visser beeld: Saris & den Engelsman en YV  

Deze zomer is het WK-voetbal een spelbreker voor menig festival, maar ook het weer werkt niet mee. Waar het een week eerder op Parkpop Den Haag gelukkig droog bleef, heeft festival Over het IJ op zondag 6 juli minder geluk. De nieuwe foodtruck met Weedburgers (zeewier, geen wiet) wordt in de regen ingewijd, terwijl het idealisme van Soelaas letterlijk verzuipt. Maar ook stormachtig is Over het IJ de moeite waard.

Het Over het IJ festival is van oudsher een lieveling bij de redactie van CultuurpodiumOnline. De combinatie van locatietheater, Amsterdam Noord, jonge makers, kleine voorstellingen in zeecontainers en grote installaties biedt elk jaar tien dagen lang inspiratie en spektakel.Tegenwoordig is de locatie steeds netter nu de stadsontwikkeling heeft toegeslagen en 'tout hip Amsterdam' hier te vinden is, maar gelukkig valt er nog voldoende te genieten.

'Woyzeck' was al gespot op Oerol als tip en de jonge makers van 'het Atelier' zijn zeer het bezoeken waard. Het siert Over het IJ dat ook dit jaar in samenwerking met het Grachtenfestival letterlijk de band met Noord wordt gezocht, ditmaal met 'Tuindorp Variaties.' Aan de overkant speelt Roma B.'Tussenland' op het Centraal Station. STATS doet op het plein daarvoor moedige pogingen om contact te leggen met de langsrennende treinreizigers. Helaas biedt hun stroom van cijfers te weinig aanleiding tot interactie. Simpelweg storend is dat de cijfers ook onduidelijk zijn. Zijn er zoveel duizend scheidingen per jaar of tot en met vandaag? In Amsterdam of in heel NL? En waarom staan de cijfers over eenzaamheid in hetzelfde beeld?

Over het IJ wemelt van de maatschappelijk geëngageerde producties: 'De onzichtbare man', over het verborgen leven van een illegaal, haakt aan bij de locatie en geeft op creatieve manier te denken. De Bonte Hond maakt met ASO een voorstelling over jongeren die op hun favoriete hangplek geconfronteerd worden met een abstract kunstwerk. Ook 'Soelaas' is een maatschappelijk kritisch staaltje, ditmaal over ons voedsel. Ondanks het herkenbare onderwerp raakt de voorstelling het publiek niet. Deels is dat te wijten aan het slechte weer dat de toeschouwers buiten kou laat lijden en de spelers tot op het bot verkleumt, deels is het allemaal gewoon te weinig uitgewerkt. Naast het schip De Sirius van Greenpeace, tot zover de locatie, bezoeken we een groepje revolutionairen dat aandacht vraagt voor de wijze waarop wij gedachteloos eten. Een minimale duik in de geschiedenis lardeert hun oproep tot bewust eten. Tot zover het stuk. Onduidelijk blijft waarom Soelaas zo gegrepen is door dit onderwerp. Beweegt het milieu hen, zijn zij smaakliefhebbers, lijden ze mee met varkens? Of geven zij juist kritiek op de doorgeschoten eetcultuur? Zo is het bijna onmogelijk voor het publiek om geboeid te blijven. De appel die zij het publiek meegeven ter inspiratie is melig.

We hebben toevallig alleen kaarten voor voorstellingen buiten, dus houden het voor gezien. Gelukkig zorgt een kort bezoek aan creatieve broedplaats Kunststad nog voor een verrassing: daar ligt zeer weeldering een meterslange naakte vrouw van zand in de hal. Droommateriaal. In het stampvolle restaurant warmen we op voor de oversteek. Iedereen kijkt desondanks tevreden: zelfs in de regen is Over het IJ een aanrader. Moet je nagaan hoe het is als de zon doorbreekt.

Over het IJ festival, van 3 t/m 13 juli, Amsterdam Noord, NDSM terrein.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.