Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: FESTIVAL, LOCATIETHEATER, HANNEKE EN JONAS, MULTIMEDIA

6 September 2014

Als je denkt dat je het snapt, heb je er niks van begrepen

Project Solaris Project Solaris Project Solaris
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

De nieuwe locatievoorstelling van Hanneke de Jong en Jonas de Witte is geïnspireerd op de SF roman Solaris uit 1961 van de Poolse schrijver Stanislav Lem. Thema in dat boek is dat de mens, omdat hij zichzelf niet kent en zijn waarneming zo beperkt is, niet in staat is om contact te leggen met andere verschijningsvormen en universa dan de direct voor de hand liggende.

De Jong en De Witte stonden met het Project Solaris in het Zocherpark als onderdeel van het Amersfoortse Spoffin festival. Hun theatrale vertaling van het Solarisgegeven is een expeditie door de omgeving waarin twee parallelle universa betreden worden door de toeschouwers. Wat is werkelijkheid en wat niet en in hoeverre kun je vertrouwen op je eigen waarneming om vast te stellen wat bestaat en wat niet.

Project Solaris Project Solaris Project Solaris

Geleid door een vrouw in een rode jurk met witte laarzen die via de uitgereikte iPod in ons leven komt, betreedt onze groep van zo'n 25 toeschouwers de poort die ons naar de wereld van Solaris leidt. Onder haar leiding begint een wonderlijke reis waarin waarneming en zintuigen op de proef worden gesteld en op het verkeerde been worden gezet. Waar gaat ze heen? Waar kijkt ze naar? Kan ik hetzelfde beeld voor ogen krijgen als zij?

Alle zintuigen staan op scherp. Een man in het geel leest de krant op een bankje. Wat betekent dat? Hoort hij er bij? Tussen de bomen en struiken wordt iets roods zichtbaar. Daar staat ze! Met de man in het wit die we al eerder zagen staan in de stromende regen. Is het haar man? Waarom kijken ze elkaar niet aan?

Op verschillende plaatsen onderweg wordt ons een kijkje gegund in wat er zich op een ander bewustzijnsniveau afspeelt bij de vrouw en bij de man en tussen hen tweeën. Met behulp van de Ipod dringen we door tot de onzichtbare wereld in de 'kijkdozen' die verspreid op de route staan. De vrouw gaat ons voor of laat witte blokjes achter om de weg te wijzen. Verwonderd door wat ons overkwam worden we voor het laatste 'onmogelijke' wending in het verhaal geplaatst en achtergelaten met de vraag wat we nou precies hebben gezien. We snappen het niet. Betekent dat dat we het hebben begrepen?

Project Solaris Project SolarisProject Solaris

In ieder geval zijn we allen zeer gegrepen door deze bijzondere ervaring. De Jong en De Witte hebben met hun Solaris Project weer een pareltje gecreëerd dat de moeite waard is om beleefde te worden. Het fraaie van hun concept is dat ze - door de gekozen vorm - zichzelf ook steeds moeiten ontwikkelen omdat de voorstelling echt op lokatie moeten worden gemaakt. Niet alleen het gewaarzijn van het publiek groeit maar ook hun eigen begrip van dit gecompliceerde thema en er dienen zich werkenderwijs steeds nieuwe mogeijkheden en wendingen aan, een Droste-effect ingegeven door de quantummechanica!

Project Solaris is nog te zien in Assen op 19 en 20 september (Axis Festival) en op 8 november in Nijmegen tijdens de Biënnale Gelderland. Wat ons betreft verdient het project een groter publiek en een reprise in het volgend festivalseizoen. Dus programmeurs van Oerol, Boulevard en andere zomerfestivals, dit is een tip voor jullie!

De Jong & De Witte

Project Solaris 2014 Teaser from hanneke de jong on Vimeo.


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.