Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: VERWACHT

1 Februari 2015

Ruth MacKenzie geeft Holland Festival aan het publiek terug

  
tekst: Youetta Visser, beeld: Brigitte Enguerand, Josep Aznar, Cigden Yuksel, Ursula Kaufman, Hans Hijmering, via Holland Festival.

Natuurlijk, een nieuwe directeur laat een nieuwe huisstijl ontwerpen. Maar ook de programmering van het Holland Festival 2015 is aanmerkelijk frisser. Wat denkt u van een Turkse openingsavond in Carré, inclusief klassieke diva Candan Erçetin naast plaatselijke heldin Karsu Dönmez, met live-stream waardoor iedereen thuis of in de kroeg kan meefeesten? Of een nieuwe traditie: 12 uur Prom. Vier aansluitende topconcerten met Eva-Maria Westbroek, Anna Calvi, Amsterdam Sinfonietta, Slagwerk Den Haag, het Groot Omroepkoor en Multiple Voices. De stoelen van het concertgebouw maken die dag plaats voor staplaatsen vanaf 10 euro. Het HF2015 van Ruth MacKenzie heeft alles in zich om het publiek, van jong tot oud, een maand lang onder te dompelen in het beste dat de podiumkunsten in zich heeft. De kaartverkoop is net begonnen.

  

Eerlijk gezegd zag ik het niet aankomen. Ik verwacht van het HF een prachtig internationaal programma, waarvoor de meeste mensen met moeite een kaartje kunnen bemachtigen. Hoogstaande kunst voor een hoogstaand publiek. Voor de perspresentatie trek ik mijn nette kleding uit de kast. Op de presentatie oogt de nieuwe artistiek directeur Ruth MacKenzie als een klassieke, bekwame grande dame en bedankt in net geleerd Nederlands keurig haar voorgangers. Maar haar kalme voorkomen belet haar niet meteen in haar eerste jaar een bruisend en uitdagend programma neer te zetten. Nog steeds hoogstaand, maar veel toegankelijker. Iets subversiever misschien en prikkelend. En wat jonger. Natuurlijk blijven de grote premières, zoals driemaal een koningsdrama Shakespeare van Ivo van Hove door Toneelgroep Amsterdam en een eerbetoon aan experimenteel componist Pierre Boulez. Het programma geeft daarnaast ruim baan aan sterke vrouwen, waaronder Nazmiye Oral met 'Niet meer zonder jou', een voorstelling inclusief openbare fototentoonstelling over je eigen weg gaan zonder te vervreemden en 'You are my destiny' van Angélica Liddell. Ook internationaal is het programma grensverleggend, zoals de werelpreniere van de opera 'As Big as the Sky' van Arnoud Noordegraaf in samenwerking met Adrian Hornsby en Ai WeiWei. Het dansprogramma pakt uit met onder andere een wereldpremière van 'Extremalism' van Emio Greco en Pieter C. Scholten met 30 dansers van ICK Amsterdam en Ballet de Marseille.

De zaal bladert al snel enthousiast mee in het nu al dikke programma, dat alleen maar aan zal groeien de komende maanden. Ze vinden vernieuwende kunst op gevestigde locaties. Zo ontwikkelt Klangforum Wien een stedenbouwkundige opera van 25 uur in het muziekgebouw aan het IJ, waar in samenwerking met het publiek en vele denkers en doeners de utopische Europese hoofdstad 'Urbo Kune' vorm zal krijgen. Het Gorki theater uit Berlijn draagt een steentje bij in de vorm van een moderne 'Der untergang der Nibelungen', waarin de wereld wordt gedomineerd door economie en technologie. Nieuwe laagdrempelige locaties zijn toegevoegd, zoals Frascati, Podium Mozaiek en Bellevue. En het HF2015 blijft niet binnen; op het plein bij het Stedelijk zal Liam Gillick onder de naam 'All-Imitate Act' een publieksinstallatie opbouwen. Het programma biedt nu al haast teveel om op te noemen. MacKenzie wil meer dan voorheen gebruik maken van de aanwezigheid van al die topkunstenaars in de stad en belooft een uitgebreide aanvulling met een randprogrammering vol workshops en uitwisseling.

Het programma van HF2015 wordt gepresenteerd onder drie noemers: Turkije, Sterke Vrouwen en Power to the people. In alle drie de thema's komt de technologische ontwikkeling ruim aan bod, evenals trots en kracht. Technologie vormt zelfs het middelpunt bij 'Fura dels Baus' van de Catalaanse groep M.U.R.S. die het publiek laat participeren in de 'smart city 2.0'. Kortom, Ruth MacKenzie brengt kilo's nieuw elan in de programmering van het Holland Festival. Over sterke vrouwen gesproken.

HF2015 van 30 mei t/m 23 juni in Amsterdam. Tickets via www.hollandfestival.nl 


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.