Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: INTERACTIE THEATER

15 Februari 2015

Nick Steur speelt met het ritme van de tijd

A piece of time A piece of time A piece of time
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

'A Piece of Time', de nieuwe voorstelling van theatermaker Nick Steur is meer een happening dan theater in de klassieke zin des woords. Het publiek participeert volop en ervaart daardoor de bedoeling van Steur. Wat je dan meemaakt? Dit:

'Geconcentreerd luistert theatermaker Nick Steur in het midden van de pyramide naar onze metronomen. Soms lijken ze even gelijk op te gaan; onze tijd tikt gelijktijdig voorbij. Rust. Maar dan ontstaat onafwendbaar  toch weer een kakafonie van tikken. Ik zit op een laag bankje en hoor dat mijn metronoom in ieder geval een fractie sneller tikt dan die van mijn buurvrouw. Het wachten is op het teken van Nick Steur; daarna leg ik de metronoom zachtjes op zijn kant, zodat ie stopt. Voorzichtig; niet tegen het plankje stoten!

Nu pas heb ik de tijd om eens rustig alles in me op te nemen. De metalen, door tl-buizen verlichte ribben van de pyramide, de aan kabeltjes hangende plankjes aan de vier weerszijden en de metronomen daarop; keurig acht op elk plankje. In het midden zit Nick Steur op zijn hurken, hij is het brein achter 'A Piece of Time', deze exercitie in aandacht.

A piece of time A piece of time A piece of time

Opmerkelijk is zijn eigen onrust; gaat het lukken alle metronomen gelijk te laten tikken? Terwijl hij luistert ontwijkt hij handig de zware metalen pendule die in het midden van de pyramide hangt en langzaam zijn rondjes draait, eerst groot, dan steeds kleiner. Hij heeft geprobeerd om de zijzaal van Frascati om te bouwen tot een plaats van rust; alles is zwart of grijs en alle spullen van de toeschouwers liggen uit het zicht. Nou ja, toeschouwers? Deelnemers zijn we. Deelnemers aan een gezamenlijk project. Dat begint al bij binnenkomst, als we de opdracht krijgen gezamenlijk tot zestien te tellen. Zonder afspraak proberen we met zijn 60-en in willekeurige volgorde een cijfer aan de reeks toe te voegen. Als twee mensen per ongeluk tegelijkertijd een cijfer roepen, beginnen we weer bij één. Het duurt lang; alle tijd voor Nick Steur om de pendule in het midden te installeren.

Tijdens het tellen krijgt het publiek tijd om aan elkaar te wennen. Ook aan die twee vriendinnen die duidelijk al een wijntje op hebben en luidruchtig dwars door iedereen heen roepen. We beginnen weer bij één. En aan die man die elke keer de mist ingaat, maar toch blijft proberen. Uiteindelijk lukt het. Tijd voor een aantal van ons om plaats te nemen achter de metronomen en ze te starten.

A piece of time A piece of time A piece of time

Als het spel der metronomen uiteindelijk losgelaten wordt en in het donker de laaste tikken wegsterven, beginnen we opnieuw te tellen. Zacht klinkt: "Eén..." Het lijkt alsof de gezamenlijk opgebouwde concentratie helpt, of juist niet? Of moet je daar eigenlijk nu niet aan denken? In het moment blijven? Vanaf "tien" wordt het steeds spannender om het volgende cijfer te roepen; stel dat je het verknalt! Tussen de "veertien" en "vijftien" blijft het minutenlang stil, totdat een moedige man het aandurft. Ik adem rustig, denk aan mijn timing, aan de upbeat van jazzmuziek en aan een opstuitende bal op een grasveld en zeg: "zestien". 

Website


Gebruikte Tags: ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.