Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER

19 Juni 2015

Een schaamteloos eerlijke bruiloft

Motief knokpartij bruiloft nog steeds onbekend Motief knokpartij bruiloft nog steeds onbekend Motief knokpartij bruiloft nog steeds onbekend
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Wilhelmer van Efferink nam als jonge maker  in 2012 en 2013 al deel aan Atelier Oerol. Nu is hij terug met de voorstelling 'Motief knokpartij bruiloft nog steeds onbekend.' : een krantenkop. Het publiek kijkt in de schuur op Teunis Plak naar vijf mensen die proberen te reconstrueren wat er is gebeurd tijdens het voorafgaande bruiloftsfeest. Het is nogal uit de hand gelopen, is een understatement. De bruid en bruidegom totaal lam, mensen deden het met elkaar die dat beter niet hadden kunnen doen en het geheel ontaardde uiteindelijk in een grote matpartij, waar de politie aan te pas moest komen. Het is alles peanuts vergeleken met de nog veel heftiger achtergrond van onze hoofdrolspelers. De vijfacteurs gaan fysiek ontluisterend tekeer en zijn schaamteloos eerlijk.

Zo blijkt de Chinese bruidegom bitter en cynisch over de wijze waarop Nederlanders met hem omgaan. "Wat weten jullie eigenlijk van Chinezen?" vraagt hij zich vol sarcasme af. "Veel eten voor weinig geld. En ze zijn vies. Dat is het dan wel zo'n beetje. Maar ik vind het goed hoor, ik weet ook niets van jullie." Zijn bruid heeft zich ontworsteld aan haar geboortedorp, is opgeklommen in het bedrijfsleven en is nu de eenzame verblijven in internationale hotels zat. Ze wil een vaste man. En daar kinderen van. Ze is niet heel kieskeurig, maar.... een waslijst aan eisen volgt.

Motief knokpartij bruiloft nog steeds onbekend Motief knokpartij bruiloft nog steeds onbekend Motief knokpartij bruiloft nog steeds onbekend

Dan haar jongere zusje, die wilder is en zich stevig voorneemt haar vrijheid te omarmen. Vrijt wat af om uit de verstikking thuis te ontkomen. Als vrolijk element op het feest is een clown ingehuurd, die een verleden als militair in oorlogsgebieden blijkt te hebben. Hij schrikt van elke knappende ballon en roept "Clear" voor hij het toiletgebouwtje ingaat. En ja, hij werd vroeger gepest op school. Heel vaak. Dus.
Het hele feest wordt geleid door een sadistische ceremonieleider die vooral plezier haalt uit het leed van anderen. Hij is het steentje in de schoen waardoor alles pijn gaat doen.

Van Efferink heeft het verhaal door vijf mensen laten schrijven, die hij tussentijds opdrachten gaf. Helaas blijft het een caleidoscopisch geheel, waarin de verhalen elkaar afwisselen. Het enige verband is de bruiloftavond, die stukje bij beetje wordt herinnerd. Zo krijgt het publiek langzaam zicht op de aanleiding voor de grote vechtpartij. En zijdelings ook een inkijkje in andere drama's ter plekke.

Motief knokpartij bruiloft nog steeds onbekend Motief knokpartij bruiloft nog steeds onbekend Motief knokpartij bruiloft nog steeds onbekend

De acteurs doen hun best en maken het stuk. Vooral het bruidsstel, gespeeld door Anna Schoen en Hok Tan indrukwekkend in zijn pijn. Ze laveren prachtig op de rand hun verdriet. Ook de andere acteurs storten zich onverschrokken in het menselijk leed. Toch rest de vraag aan het eind van de voorstelling wat de pointe is.  De personages hebben nauwelijks invloed op elkaar. Ze maken ook nauwelijks ontwikkeling door. Jammer is ook dat de regisseur niet meer gebruik maakt van de locatie. De schuur doet alleen dienst als feestgebouw.

Het publiek ziet het eenzame gevecht van de hoofdpersonen en gaat gedesillusioneerd naar huis. Gezien het niveau van de teksten en het goede acteerwerk, had er waarschijnlijk meer in gezeten.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.