Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER

20 Juni 2015

Yieehaaa met een moraal

Holes Holes Holes
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Yieehaaa! De Jonge Republiek en Tryater hebben hun plek gevonden bij Nollekes Zuid, een oude vuilnisbelt vermomd als bos, met mooie vergezichten over het duinzand. Ideaal voor de muziektheatervoorstelling 'Holes'. Een verhaal over een verlaten stadje, een opgedroogd meer en een strafkamp waar jongens de hele dag gaten in de grond graven om hun karakter te slijpen. Het vormt het decor voor het verhaal van de klunzige Stanley Yelnats die gebukt gaat onder het noodlot dat zijn overgrootvader over hem afriep. Kan hij zich eraan ontworstelen en zijn eigen weg kiezen? Dat is de vraag. Blue Grass en loepzuivere Country vormen de passende muzikale achtergrond bij deze western-achtige vertelling.

Het is goed toeven daar, voor het publiek. De Jonge Republiek en Tryater halen veel uit de kast. Een Jeep scheurt langs, mooie mannen in overalls graven, dansen en zingen. Een soort Calamity Jane, ditmaal Kissing Kate Barlow genaamd, begeleidt zichzelf op gitaar en een bitchy overspannen strafkampdirectrice manipuleert de hoofdbewaker. Het is er allemaal. Op het zand liggen kapotte, drooggevallen boten.

Holes Holes Holes

“Green Lake was ooit een welvarend stadje. Nu is de aarde uitgeput en de welvaart verdwenen door hebzucht en onverdraagzaamheid.”, zo is te lezen in het programmaboekje van Oerol. Het bijbehorende meer is opgedroogd. Met Countrymuziek en special effects wordt de geschiedenis uit de doeken gedaan. Paarse rook, ontploffingen, vechtpartijen, een schat en echte vriendschap. Dik hout. Deels in het Fries, dat overigens goed te volgen is voor alle Nederlanders.

Tussen al die mooie beelden schuilt een verrassend moralistisch verhaal over predestinatie en de moed je los te scheuren, zelf te kiezen en je leven te bepalen. Onze Stanley leert veel tijdens de rit. Kissing Kate spookt rond. Ze was in het verleden de schooljuf van het stadje, die verbitterd is doordat haar liefde voor de zwarte uienverkoper hardhandig werd afgestraft door de jaloerse sheriff. Tezelfdertijd wordt de voorouder van Stanley vervloekt als hij vergeet de wederdienst te leveren voor het lenen van een varken, waarmee hij zijn geliefde probeert te veroveren. Een verhaal dat grappig wordt weergeven met maskers over het hoofd. Het lijkt haast een cabareteske nachtclub-act. Na de terechtstelling van haar uienverkoper dwaalt Kissing Kate rond en verleidt heren om hen vervolgens te bestelen en te vermoorden. Onder hen de voorvader van onze klunzige Stanley. Maar, ze laat hem leven. Geen slecht lot, zou je zeggen.

Holes Holes Holes

Toch is Stanley zeker dat hij altijd het haasje zal zijn, omdat zijn overgrootvader het noodlot over hen afriep. Pas door het verbreken van deze ban kan hij zich verlossen. Hij vindt de schat en maakt zelfs zijn eerste vriend. Inderdaad: een happy end. Hoewel, de directrice weet zich minder makkelijk aan haar geschiedenis te ontworstelen. Maar zo hoort het, met slechteriken loopt het niet goed af.

Al met al is ‘Holes’ een lekker vrolijke voorstelling, goed gespeeld en gelardeerd met fijne muziek. Stoer en ontwapenend.

Tryater | De Jonge Republiek | Oerol


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.