Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER

24 Juni 2015

Project Solaris

Project Solaris Project Solaris Project Solaris
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Het is een rare dag, de laatste dag van Oerol. De Westerkeyn is al afgebroken en de meeste bezoekers gaan in de loop van de dag richting het vaste land. Oerol is er nog wel, maar tegelijkertijd niet. Een ideale dag om 'Project Solaris' van Hanneke de Jong en Jonas de Witte te zien. Eerder al bezocht Cultuurpodiumonline deze voorstelling in een park in Amersfoort.

'Project Solaris' stelt grote vragen aan de orde.
Wat is werkelijk? Dat wat wij zien en kunnen meten, of is er meer? "Vraagt u zich ook wel eens af of alles wat je ziet, zich alleen in je gedachten afspeelt?"  leggen de theatermakers ons voor. Zijn er meerdere werkelijkheden, misschien zelfs synchroon? In hoeverre kunnen wij mensen meerdere dimensies van de werkelijkheid overzien? Het zijn kwesties die wetenschappers gek maken. Zij gaan immers uit van een enkele werkelijkheid en hun streven is om die te doorgronden. Voor De Jong en De Witte vormen de vragen het uitgangspunt van hun voorstellingen.

Project Solaris Project Solaris Project Solaris

Zij gaan zelfs verder: Als er meerdere dimensies zijn, bepaal je dan je eigen werkelijkheid? Kun je je eigen werkelijkheid kiezen? Dat laatste opent natuurlijk vele deuren. Stel dat iemand net een geliefde heeft verloren. Misschien leeft de verloren geliefde in een andere werkelijkheid wel voort. Kun je hem of haar voelen. Of daar zelfs treffen. "Waar je je bevindt, is dat ook waar je je werkelijk bevindt?"

Het lijkt schier ondoenlijk, maar theater maakt het mogelijk het publiek in deze ingewikkelde materie mee te nemen. Tenminste, Hanneke de Jong en Jonas de Witte kunnen dat. Zij creëerden een unieke ontdekkingtocht op buitenlocatie, waar de toeschouwers meerdere dimensies van de werkelijkheid ervaren. Alsof het niets is. Het publiek wandelt rond met IPods en een koptelefoon, zoekt zijn weg in het duinlandschap, maakt verrassende dingen mee en lacht af toe verbaasd. Wat zij om zich heen zien, is vrijwel hetzelfde als het beeld op de IPod, maar niet helemaal. Ook de theatrale acts onderweg zijn verwarrend. De hoofdpersoon Chris, haar geliefde en een wetenschapper verdwalen in kleine bouwsels en lijken voor onze ogen in en uit dimensies te stappen. Alles wat voorbij is blijkt nog ergens te bestaan. Het gemak verraadt het vakmanschap van De Jong en de Witte.

Project Solaris Project Solaris Project Solaris

De theatermakers trekken veel uit de kast: met theater, poëzie, film en techniek maken ze een eigen wereld waar het goed toeven is. Meer nog dan in Amersfoort geeft het bos en duingebied van Liesinger Plak door zijn uitgestrektheid alle ruimte om te spelen met nabijheid en afstand. Met groot vakmanschap en gevoel voor detail nemen De Jong en De Witte de deelnemers aan de wandeltocht bijna letterlijk aan de hand door theorie en verbeelding. "Volg mij maar", hoor je op de IPod als je even hapert en de weg zoekt. De timing is perfect.

"Ik snap niet waarom ik nu zo emotioneel ben", is achteraf in het boek met publiekreacties te lezen.  Theater, de verbeelding, kan mensen op ongekende dimensies raken. 'Project Solaris' verandert je blik op de werkelijkheid voorgoed.

Na deze topvoorstelling eindigt Oerol 2015 ook voor ons. Tenminste, in deze dimensie.

Hanneke de Jong & Jonas de Witte | Oerol

Doe mee met de crowdfunding actie voor Project Solaris (omdat hun kostuums gestolen zijn) en klik hier.


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.