Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OPERA EN OPERETTE, OEROL, LOCATIETHEATER

17 Juni 2016

'Cantare et gravere' bij De Wulp

Dijkdrift Dijkdrift Dijkdrift
Door Youetta Visser  met foto's van Mieke Kreunen 

Een opera op Oerol, kan dat? Nou en of! Silbersee zet in samenwerking met het Calefax Rietkwintet een opera op maat neer: 'Dijkdrift'. Een speciale locatieopera, in een eigen taal, ontwikkeld door librettist Jibbe Willems, die het midden houdt tussen Kerklatijn en ouderwets Nederlands. De muziek is speciaal gecomponeerd door Raaf Hekkema en is losjes gebaseerd op Monteverdi's Mariavespers. Maar dan met onder andere saxofoon en een contrabasklarinet. Het is een wonder dat het kan. Dat het zo goed lukt is een proeve van bekwaamheid van twee muziekgroepen die hoog durven te reiken. Het publiek is er aan het einde stil van.

Dijkdrift Dijkdrift Dijkdrift

Het verhaal is meeslepend en soms gruwelijk. Een groep mannen woont geïsoleerd op een eiland. Hun leven bestaat uit graven en het vullen van zandzakken als bescherming tegen het water: 'Ons gravere, si, gravere et gravere, ons gravere dia na dia, et millennia na millennia, tot onze handpalmare vol blare state.' In de cadans van een slavenlied maken ze diepe kuilen in het zand. Als de mannen even uitgegraven zijn, barsten ze uit in ritueel gezang waarin 'La Femina' wordt vereerd. Een verlosser die ooit zal komen. De mores van 'cantare et gravere' is streng, niets ontgaat de grote in het rood gehulde voorganger. Eén man wijkt echter af.  Acteur Anne Stam speelt met verve een jonge vent die heftig verlangt naar vrouwen. Echte, ronde vrouwen. Vrouwen om te beminnen. Zijn driften zijn nauwelijks in te tomen. Stam vertolkt zijn onbedwingbare lust zo aanstekelijk dat zelfs het varken op de set onrustig met hem mee knort. Fanatiek probeert de jongeman een ontsnappingsroute te graven.

Dijkdrift Dijkdrift Dijkdrift

Natuurlijk, op een dag spoelt een vrouw aan. Is zij de verlosser? En zo nee, overleeft zij het? Helaas, het gaat vreselijk mis. Het avondmaal verloopt desastreus. 'Non la Femina! Ella benne ordinare. Solo una animale vaginale.  Verradere als il aq-water. Verradere!' De mannen grijpen haar. Slechts met grote moeite wordt uiteindelijk toch nog een happy end bereikt.

Een prachtig verhaal, geknipt voor deze open plek tussen bos en duin, bij Zandafgraving Camping Wulp. De muzikanten zingen en spelen de sterren van de hemel. Zangeres Mehrnoush Rahmani zingt als een nieuwe madonnafiguur met gemak het publiek in tranen. De samenwerking tussen Silbersee en Calefax stuwt beide groepen tot een hoger niveau. De vijf zangers van Silbersee blijken instrumentaal ook mee te kunnen komen en de vijf blazers van Calefax zingen op hun beurt in de slipstream van Silbersee mee.

Dijkdrift Dijkdrift Dijkdrift

Maar er is meer: een decor dat simpel maar groots is, een belichting die zelfs hier voldoet, een mise-en-scène die elke ruis voor is. De regie van Annechien Koerselman laat ruimte voor gruweldaden en emoties, maar blijft beheerst. Iedereen levert hier meeslepend vakwerk van grote klasse. Kortom, de moeite die is genomen om een bijzondere voorstelling te maken loont aan alle kanten. Het publiek kan zich in de handen knijpen bij zoveel schoons.

Zo kan het dus. Je kunt het best een klein wonder noemen: een opera van grote klasse op Oerol. Het is deel één van wat een drieluik gaat worden, waarbij Silbersee steeds met een andere groep samenwerkt. Je zou er nu al een abonnement op willen nemen.

Silbersee | Calefax Rietkwintet | Oerol


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.