Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OEROL, LOCATIETHEATER

14 Juni 2017

Een zee van zand

Zee van zand Zee van zand Zee van zand
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Peergroup en Staatsbosbeheer hebben de handen ineen geslagen om ons de elementen en de natuur opnieuw te laten ontdekken. In 2016 ontwikkelden ze gezamenlijk voor Oerol een rondwandeling met poëtische zinnen en klanken, ‘Levende Duinen’, die dit jaar in reprise is. De kunstenaars en natuurvorsers zochten daarin nog naar een evenwicht, waarbij de natuur aan het langste eind trok. In 2017 maakten ze ook ‘Zee van Zand’, een nachtelijke video-installatie in een diepe duinpan.

Wederom vindt de voorstelling plaats op het duin in Oosterend, waar de elementen vrij spel hebben. Thema: de natuur, verandering, beweging. Mooi is dat het videoscherm plat ligt en de beeltenissen alleen te zien zijn als een speler zand op het scherm gooit. Het zand waait weer weg in de striemende wind, waardoor ook het beeld afkalft. Op de achtergrond de live gespeelde minimale muziek, waaronder didgeredoo-achtige klanken. Het is een sprookjesachtig geheel, meer een performance dan een voorstelling. Beeld, muziek en wind versterken elkaar en vormen een soms magische belevenis. Toch is jammer dat het daarbij blijft; het toevoegen van water en grassen aan het zand is de enige spanningsopbouw.

Zee van zand Zee van zand Zee van zand

Het is even een klim. Duin op en af in het donker. Peergroup maant tot stilte, zodat de veertig toeschouwers rustig aankomen in de duinpan. Daarna zit het publiek ook ongemakkelijk op een vrij steile zandhelling van een duin. Een touw moet houvast geven, maar onherroepelijk schuift rij twee tegen de eerste rij aan.
Zelfs fitte jongeren zuchten. Het ongemak verstoort regelmatig een rustig kijken. Momenten van ongemak wisselen af met momenten van ontroering. De poetische woorden beklijven: ‘Een duin stort in onder het gewicht van een korrel zand’. Doordat het publiek hoger zit dan de performers, voelt het ook vol de wind en het zand. Toch is er ook enige opluchting als de voorstelling ten einde komt.

‘Zee van Zand’ is als combinatie van natuur en kunst best geslaagd. De balans tussen beiden is ditmaal iets meer richting kunst verschoven en dat smaakt naar meer. Als voorstelling in het theaterprogramma is het echter niet op zijn plek. Misschien is de eenvoudigste oplossing voor dit type vertoningen een aparte categorie in het Oerol-programma toe te voegen.

Oerol |PeerGrouP | Staatsbosbeheer | Rijkswaterstaat


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.