Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: OEROL, LOCATIETHEATER

15 Juni 2017

LEK, dat is pas stoer!

BOT met LEK BOT met LEK BOT met LEK
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Dat is pas stoer. Gingen de mannen van muziektheatergroep Bot in vorige voorstellingen vol energie los op grote zelfgebouwde geluidsmachines, in LEK wagen ze zich ditmaal aan een kwetsbaar thema: het verval. Met man en macht zingen ze van lege dagen, de lichamelijke aantasting door naalden en medische machines en de eenzame afstand tot andere mensen. Bot neemt de tijd om een zelfstandig lopende rollator haar plek op het podium te laten vinden. De combinatie van stoere kracht, donderende geluidsmachines en rauwe songteksten halen, meer nog dan tedere liedjes, het verdriet van de vergankelijkheid naar boven. Het publiek In Schuur Spanjer op Terschelling slikt. LEK is in al zijn ruigte een confronterende en gevoelige voorstelling, die iedereen op Oerol wel wil zien. Bot maakt zijn faam waar.

BOT met LEK BOT met LEK BOT met LEK

Ditmaal gestoken in effen rokken en bijpassende gillets ogen geluidsmachinist Geert Jonkers, zanger Job van Gorkum, toetsenman Tomas Postema en technieker/vormgever Doan Hendriks in controle. Voor de voorstelling oogt het decor in schuur Spanjer ook rustig. Alle decorstukken keurig afgedekt onder witte lakens.

Maar dan barst LEK los. Eén voor één onthullen de mannen van Bot de instrumenten onder de lakens. Een oude cello in een rolstoel, een ritmesectie van kunstgebitten en een drum in een kliko komen tot leven. Een laatste opleving, voordat ze definitief ineen storten. Ze maken nog geluid, gemankeerd maar toch. De pianotoetsen roffelen tegen het hout, terwijl de ter aarde gestorte snaren nog eenmaal tot leven worden gewekt en Jonkers aan haar de laatste tonen ontfutselt. LEK is confronterend; ooit –wanneer?- is ieder van ons aan de beurt. Het verval treedt dan snel in. Bekkens kletteren op de grond, de blaasinstrumenten komen alleen nog tot leven met een hulpmotor. Tussen alles de hard gezongen poëtische teksten. Schuur Spanjer is haast te klein om het geweld van het viertal aan te kunnen. Een slagveld van instrumenten en mechanieken bedekt het hele speelveld. Stofwolken ontnemen het zicht. Het ruikt naar stront.

BOT met LEK BOT met LEK BOT met LEK

Feitelijk is LEK een liefdevolle voorstelling. Helder en direct toont Bot de fuik van verval, waaraan geen ontkomen is. Het beeld dat beklijft is dat van Doan Hendriks, die willoos gevangen in een mechaniek met zich moet laten sollen, zijn romp bestookt door een pedaal dat ritmisch tegen zijn hart aan klapt. Overgeleverd. Zo gaat dat. LEK eindigt zoals het moet, met de dood. Job van Gorkum zingt: “ Zand erover, zand erover, over mij. Zodat de hel in mij dooft.”

Dan, toch nog, zingen, schreeuwen de mannen: ” JA! JA! JA! “ 
Het publiek neemt het over: “JA, JA...” Een eindeloze reeks, lijkt het.

Oerol | BOT


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.