Temperamentvolle stem van Maria Mendes maakt Innocentia

Zondag 14 Februari 2016 at 4:26 pm. Gebruikte Tags: , , , , , , ,

Tekst: Ronald Rijntjes

Zangeres Maria Mendes heeft een nieuw album gemaakt onder de naam Innocentia. Hierop laat ze naast bewerkte covers een aantal eigen nummers horen. Haar heldere en warme stem geeft haar muziek een eigen structuur. Het ligt prettig in het gehoor en je denkt direct aan zonnige oorden, even weg uit het grijze Nederland. Ze wordt bijgestaan door Karel Boehlee op piano, Clemens van der Feen op contrabas, Jasper Hulten op drums en klarinettist Anat Cohen speelt als gast mee bij een aantal nummers.

Mendes die aan het conservatorium van Rotterdam afstudeerde heeft Portugese roots. Dat is ook te horen in haar eigen muziek. Deze warme liedjes worden gezongen in het Portugees. Dat doet ze met veel overtuiging. De nummers zitten goed in elkaar en vallen het meest op tussen de covers die er ook op te horen zijn. Je merkt dat haar passie bij de Portugese stukken ligt. Het nummer ‘Innocentia’ laat dat ook duidelijk horen. Fijne akkoorden klinken hier. Haar stem klinkt vol van kleur.

Hoogtepunt
In ‘O Vo’ gaat Mendes instrumentaal helemaal los. Ze zingt tonen en komt hier in een duel met de klarinet. Een interessant stuk dat deze niet uit woorden bestaat maar puur gevoel en improvisatie. De begeleiding speelt goed op de twee in en dat maakt dat dit toch wel een hoogtepunt is op het album.

Het wordt opzwepend bij ‘Handful of Soul’. Hier klinkt een strak ritme en zingt Mendes krachtig en zelfverzekerd. Het arrangement is vlot en laat horen dat ze veel in haar mars is. Ze beheerst de Engelse taal net zoals het Portugees. Duidelijke en helder uitgesproken teksten laat horen dat ze veelzijdig is. De muzikanten die ze om haar heen heeft staan zorgen elk voor hun eigen kwaliteit en als geheel klinkt het erg goed. Het is alleen jammer dat er weinig solo’s te horen zijn.

Intieme uitvoering
Als luisteraar zou je graag de individualiteit willen horen van de musici. Klarinettist Cohen krijgt op ‘Sonatina Coreográfica  –Baiao’ de ruimte om zijn kunnen te laten horen. Hier gooit hij er een sterke en snelle solo uit van hoog naar laag. De heren en dame nemen zelfs nog het nummer ‘Fragile’ van Sting onderhanden en dat resulteert in een fijne jazzballad met een kalme solo van pianist Boehlee. Al toegift brengt ze ‘Aqua de Beber’ in duo uitvoering met bassist van der Veen. Hierdoor wordt het een intieme uitvoering.

Innocentia is een mooi album dat de vele muzikale kleuren van Maria Mendes laat horen. Ze is een zangeres met een duidelijke sfeer die zich kenmerkt in de jazz- en wereldmuziek. Ze laat graag ontmoetingen plaatsvinden uit die werelden en verenigd dat in haar muziek en de zorgvuldig gekozen covers die hierop aansluiten. Van klein en intiem tot snel en opzwepend.

Geen reacties(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.