Bokko Dance door Karel van Laere & Vanja Rukavina

  
Tekst en beeld: Michaela Meijer

Lowlands, zondag 17 augustus. Dan denk je redelijk op de hoogte zijn van de diverse dansstijlen die er bestaan door programma’s als So you think you can dance en The Ultimate Dance Battle, maar neem nu Karel van Laere en Vanja Rukavina. Zij laten ons kennis maken met: Bokko Dance! Nog nooit van gehoord, laat staan gezien.

Eigenlijk bestaat Bokko Dance al een tijdje. In Korea, waar het oorspronkelijk vandaan komt, is het de normaalste zaak van de wereld om aan Bokko Dance te doen. Alhoewel? Normaal? Normaal is het zeker niet. Op vrolijke techno wordt er zo extreem mogelijk, maar wel tot in de puntjes verzorgd en in perfectie gedanst. Het gezicht dient zo cool mogelijk te kijken, de romp mag niet bewegen, maar de armen en de benen bewegen zo veel mogelijk alle kanten op.

Lees meer

Ronald Zondag 31 Augustus 2014 at 5:10 pm | ¶ | PODIUM FOTO, Lowlands, ALGEMEEN | Geen reacties

Straattheater op Lowlands 2014

  
Tekst en beeld: Berbera van den Hoek

Niet alleen in de Juliet werd gedanst tijdens Lowlands. Ook op het Lowlandsterrein gebeurde er van alles. Zoals de rollerskatende Pigs Burlesque van Theater Tol.

Lees meer

Ronald Zondag 31 Augustus 2014 at 4:58 pm | ¶ | ALGEMEEN, Lowlands, PODIUM FOTO | Geen reacties
Gebruikte Tags: , , ,

Het Nationale Ballet op Lowlands 2014

  
Tekst: Michaela Meijer
Beeld: Berbera van den Hoek

Lowlands, zaterdag 16 augustus 2014. In de Juliet is het op zaterdag aan het eind van de middag wederom afgeladen. Dat is niet zo raar ook. Het Nationale Ballet laat met hun Forces of Movement zien waarom ze tot de wereldtop horen.

Het eerste ballet wat ze laten zien is Corps van Hans van Manen. Het bijzondere hieraan is dat het corps hier niet uit vrouwen maar uit een hechte groep mannen bestaat. Af en toe fladdert er een vrouw doorheen die net zo snel weer verdwijnt als ze gekomen is. De mannen blijven in verwarring achter.

Lees meer

Ronald Zondag 31 Augustus 2014 at 4:48 pm | ¶ | ALGEMEEN, Lowlands, PODIUM FOTO | Geen reacties

Overweldigend: Warhorse

  
Tekst: Michaela Meijer

Beeld: Berbera van den Hoek

De recensies zijn laaiend enthousiast. Warhorse is een magnifiek theaterspektakel (AD), Topniveau (NRC), Onvergetelijk en verbluffend (Dagblad van het Noorden). Hoe bijzonder is het dan dat ook Lowlands een sneak preview krijgt van deze productie.

Lowlands, zaterdag 16 augustus 2014. Ook nu weer zit de Juliet tot de nok toe gevuld. Iedereen is benieuwd en nieuwsgierig naar het hoe en waarom van Warhorse. Hoe is het toch mogelijk dat een paardenpop met zichtbaar mensen erin zoveel enthousiasme oproept?

Lees meer

Ronald Vrijdag 29 Augustus 2014 at 10:23 am | ¶ | Lowlands, ALGEMEEN, PODIUM FOTO | Geen reacties

De Elegantie van het Gevecht

  
Tekst en beeld: Michaela Meijer

Ook dit jaar doen de dansvoorstellingen goede zaken op Lowlands. De dans- en kunstminnende Lowlandsgangers weten de Juliet dit weekend dan ook weer massaal te vinden. Zo ook voor het op de Luchino Visconti geïnspireerde film: Rocco e i suoi fratelli.

Lowlands, vrijdag 15 augustus 2014. Een boodschap over broederliefde in al zijn facetten. Van intense liefde naar immense haat, uitgebeeld in rake klappen die liefdevolle omhelzingen worden.

Lees meer

Ronald Donderdag 28 Augustus 2014 at 4:45 pm | ¶ | ALGEMEEN, Lowlands, PODIUM FOTO | Geen reacties
Gebruikte Tags: , , , , ,

Daniel Arends op Lowlands 2014

  
Tekst: Michaela Meijer
Beeld: Berbera van den Hoek 

Dat Daniel Arends op dit moment een hot comedy-icoon is, blijkt wel uit het tot de nok toe gevulde Juliet. Iedereen wil hem zien, nog een keer zien, of hem een keer meemaken. Het publiek is op voorhand al enthousiast, dansend en zingend wordt er gewacht op wat er komen gaat.

Vrijdag 15 augustus 2014, Lowlands. De voorstelling wordt geopend door de hoogzwangere Soundos el Ahmadi. Zij pakt het publiek gelijk bij de ballen, beledigd tussendoor een man op de voorste rij en krijgt zowat een staande ovatie bij de opmerking dat het niet eens is met de stelling van Geert Wilders (minder Marokkanen), wijzend op haar zwangere buik.

Lees meer

Ronald Dinsdag 26 Augustus 2014 at 9:20 pm | ¶ | ALGEMEEN, Lowlands, PODIUM FOTO | Geen reacties

Tim Fransen zet Romeo naar zijn hand

  
Tekst en beeld: Berbera van den Hoek

Het was even zoeken maar achter op het Lowlandsterrein, verscholen achter het water staat de spiksplinternieuwe en grotere Romeotent. Dit is de serieuze hoek waar het literatuur en comedy programma zich afspeelt.

Voor de tent staat het filosofie café en op zaterdag en zondag de Literaire Tatoo Shop. Waar dichters direct hun woorden op een lichaamsdeel vereeuwigen en in de tent is er een gevarieerd programma. Voor standup comedian, winnaar Leids cabaretfestival en filosoof Tim Fransen staat er een lange rij voor de tent en er moet publiek teleurgesteld worden, omdat het echt vol is.

Lees meer

Ronald Dinsdag 26 Augustus 2014 at 9:07 pm | ¶ | Lowlands, ALGEMEEN, PODIUM FOTO | Geen reacties
Gebruikte Tags: , , , ,

The New Rambo Generation: Niet voor watjes!

  
Tekst en beeld: Berbera van den Hoek

Lowlands, 15 augustus 2014, Juliettent. Op de stoelen in de Juliet liggen Amerikaans vlaggetjes. Op het podium hangt de Amerikaanse vlag en  er marcheren soldaten. Er klinkt een speech voor een soldaat in een rolstoel. Hij krijgt de ‘medal of honor’ uitgereikt maar als hij daarna een standbeeld onthult barst de hel los.

We worden meegenomen naar de slag om heuvel 737 in Vietnam en je waant je op de filmset van Apocalyse Now of Full Metal Jacket.  Opgefokte soldaten met machinegeweren helpen elke Vietnamees die in de buurt komt naar de andere wereld. De een doet het beter dan de andere in de wedstrijd wie de meeste heeft vermoord.

Lees meer

Ronald Zondag 24 Augustus 2014 at 10:36 pm | ¶ | MULTIMEDIA, Lowlands, PODIUM FOTO, ALGEMEEN | Geen reacties

Pianisten besluiten geslaagd Jazz Middelheim

   
Tekst: Jorien Heemskerk en Ronald Rijntjes
Beeld: Ronald Rijntjes 

Op de slotdag van Jazz Middelheim 2014 stond er op het hoofdpodium een diversiteit aan pianisten. Improvisatieformatie Carate Urio Orchestra, onder leiding van rietblazer Joachim Badenhorst, opende het programma rond het middaguur. Vijay Iyer ging op ontdekkingsreis met strijkers, het Italiaanse duo Enrico Rava en Stefano Bollani maakte ingetogen en subtiele jazz en pianist Ahmad Jamal speelde met vuur in een dampend slotoptreden.

Vijay Iyer mag tijdens zijn laatste dag als artist in residence nog eenmaal schitteren in een door hem gekozen formatie. Allereerst brengt hij een aantal solostukken, composities met klassieke en jazzinvloeden. Hij weet zijn weg op de toetsen weer goed te vinden en begeleidt zichzelf met elektronische geluiden. Die geven hem meer ruimte om los te gaan op de piano en maken de nummers herkenbaarder door een vast ritme.

Lees meer

Ronald Zondag 24 Augustus 2014 at 9:09 pm | ¶ | WERELDMUZIEK, MUZIEK, ALGEMEEN | Geen reacties

Experimenten en mainstream jazz maken zonnig Middelheim uniek


Tekst: Jorien Heemskerk en Ronald Rijntjes
Beeld: Ronald Rijntjes

Zaterdag 16 augustus brak de zon door in Park Den Brandt tijdens de derde dag van Jazz Middelheim. De grote tent van het hoofdpodium werd langzaam drukker. Hier was voor deze dag weer een divers programma neergezet met experimenten én mainstream jazz. Zo waren er optredens van de artist in residence Vijay Iyer, het Jef Neve trio en een bijzondere ode aan Jean ‘Toots’ Thielemans.

Pianist en componist Vijay Iyer staat die middag op het podium met het indringende ‘Holding It Down: The Veterans’ Dreams Project’. Hij is hiervoor een samenwerking aangegaan met dichter Mike Ladd, om gedichten van jonge Amerikaanse oorlogsveteranen via spoken word over te brengen in muziek.

Lees meer

Ronald Donderdag 21 Augustus 2014 at 11:10 am | ¶ | MUZIEK, ALGEMEEN | Geen reacties

Avishai Cohen schittert met strijkers op tweede dag Jazz Middelheim

  
Tekst: Jorien Heemskerk
Beeld: Ronald Rijntjes 

De tweede dag van Jazz Middelheim 2014 is er een vol kwaliteit. Dat begint al bij het podiumvullende Bruno Vansina Orchestra en gaat - op een kleine dip na - zo door tot de veelkleurige afsluiting van Avishai Cohen met zijn trio en vier strijkers. Grote verrassing van deze festivaldag is de Franse nieuwkomer Thomas Enhco, die als componist én musicus niet onderdoet voor bekende moderne jazzpianisten als Tigran en Hiromi.

Ondanks de slechte voorspellingen, is het op vrijdagmiddag 14 augustus gewoon droog in Park Den Brandt. De meest optimistische festivalgangers zitten zelfs met blote voeten op een kleedje te genieten van hun Duvel of rosé. Ook in de grote tent, die aan drie kanten open is en zo toch een buitengevoel geeft, hebben al aardig wat mensen een plekje gevonden. Het Bruno Vansina Orchestra opent daar het muzikale programma van de dag.

Lees meer

Ronald Dinsdag 19 Augustus 2014 at 8:53 pm | ¶ | ALGEMEEN, MUZIEK, WERELDMUZIEK | Geen reacties

Jean ‘Toots’ Thielemans verrast Jazz Middelheim

  
Tekst en beeld: Ronald Rijntjes

Op zaterdag 16 augustus stond er weer een divers programma op het menu voor Jazz Middelheim 2014. De afsluiter van de avond was namelijk het concert dat ter ere van Jean ‘Toots’ Thielemans door verschillende bevriende musici gespeeld werd.

Op het podium stonden bekende muzikanten uit de jazzwereld, waaronder Kenny Werner, Bert van den Brink, Bert Joris, Karel Boehlee, Hein van de Geyn en Philip Catherine. Collega's waar Toots met veel plezier mee gewerkt heeft.

Lees meer

Ronald Zondag 17 Augustus 2014 at 01:08 am | ¶ | MUZIEK, ALGEMEEN | Geen reacties

Pianisten en bassisten geven gas op Jazz Middelheim

   
Tekst: Jorien Heemskerk en Ronald Rijntjes
Beeld: Ronald Rijntjes

Het Antwerpse Park Den Brandt is ook in 2014 weer het decor van Jazz Middelheim. Deze 33e editie laat de bezoeker vier dagen lang genieten van goede jazzmuziek. De tent met het hoofdpodium staat weer in de tuin van het landgoed. Hij is strakker en groter geworden, waardoor meer bezoekers droog kunnen genieten van de beste concerten. Nieuw dit jaar is de Clubstage, een klein podium dat ruimte biedt aan opkomend talent.

De inrichting van het festivalterrein is verder hetzelfde als in voorgaande jaren. Er is voldoende te eten en te drinken, tussen de bomen staan tafels en stoelen, en in het kinderparadijs kan de jonge bezoeker zich vermaken op het springkussen of in de knutseltent. Sommige mensen hebben hun eigen picknickkleed meegenomen om vanaf het gras te kunnen genieten van de muziek.

Lees meer

Ronald Zaterdag 16 Augustus 2014 at 3:41 pm | ¶ | ALGEMEEN, MUZIEK, WERELDMUZIEK | Geen reacties

Jammen tijdens achtste editie Jam de la Crème

  
Tekst: Gianna Casanova
Beeld: Moos Wolfs

Op 19 juli 2014 verzamelde de crème de la crème van de Nederlandse muziek scène zich bij Strandpaviljoen Zuid voor de achtste editie van Jam de la Crème Festival.

Bandleden van onder meer Baskerville, Kern Koppen, John Coffey, DI-RECT, CUT, Typhoon, IX, Three High Fives, Yorick van Norden, Qeaux Qeaux Joans, The Deaf, Maison du Malheur, Focus, Blaudzun, Yuli Minguel en vele anderen improviseerden van avondzon tot ochtendgloren op de Jam Stage.

Lees meer

Ronald Dinsdag 12 Augustus 2014 at 12:39 pm | ¶ | MUZIEK, POP-ROCK | Geen reacties