Een aanstekelijke opstand op het strand

Maandag 12 Juni 2017 at 12:02 pm. Gebruikte Tags: , , ,

Group Acrobatique de Tanger Group Acrobatique de Tanger Group Acrobatique de Tanger
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen

Even transformeert het strand op de Noordsvaarder in Terschelling tot een Marokkaans Circus. Bijna 700 mensen klappen mee met wervelende muziek en de acrobatische toeren van Groupe Acrobatique de Tanger. De jongste jongens bieden tegen elkaar op: ik kan hoger springen! Met aanstekelijke energie klimmen ze op de bredere mannen om daarna een vrouw vierhoog op de schouders te tillen. Even los van de knellende hiërarchie en bevrijd uit de sociale verhoudingen.

Group Acrobatique de Tanger Group Acrobatique de Tanger Group Acrobatique de Tanger

Al eeuwenlang ontmoeten jonge mannen elkaar op het strand van de havenstad Tanger in de cirkel van de Halka en leren ze van de ouderen deze vorm van acrobatiek. Opzwepend, energiek en adembenemend. Juist het ongelikte imponeert; het publiek bij de Noordsvaarder houdt meermaals de adem in en joelt daarna uitbundig als de truc is gelukt. Al snel merken de toeschouwers dat deze vorm van acrobatische circuskunst voorkomt uit een krijgstraditie; de mannen en vrouwen dagen elkaar tot grote hoogte uit.

Deze achtergrond, in combinatie met de goede regie die oog heeft voor afwisseling en verhaal, maakt de wervelende show tot meer dan een acrobatische voorstelling. De acrobaten beelden duidelijke machtsverhoudingen uit. Een directrice probeert ze in het gareel te houden, een man spreekt hen dwingend toe, maar de energie van de acrobaten is niet in te tomen. Samen komen ze vrolijk en ongeremd in opstand. Letterlijk.

Group Acrobatique de Tanger Group Acrobatique de Tanger Group Acrobatique de Tanger

De openhartigheid van de spelers raakt de toeschouwers en betrekt hen bij hun spel. Groupe Acrobatique de Tanger maakt slim gebruik van het uiterlijk van de spelers. De jongen met het vrolijke hoofd is de pias, de oude man de vrolijke betweter, de jonge vrouw is mooi uitdagend en de sterkste man is onverstoorbaar. Vrijwel allemaal zingen ze uit volle borst mee met de muziek en trommelen op de verspreid liggende stukken van olievaten.
Het is een actuele oproep, die geldt voor iedereen: Kom los! Laat je niet inkapselen! Oerol!

Oerol | Group Acrobatique de Tanger

Geen reacties(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.