Een vrouw zingt, verbeeldt, raakt

Maandag 12 Juni 2017 at 7:52 pm. Gebruikte Tags: , , , , ,

ONE. door BOG. ONE. door BOG. ONE. door BOG.
Door Youetta Visser met foto's van Mieke Kreunen 

Niets staat stil. Alles beweegt. Het NU is een punt op een lijn. Zo dus: _________________.  We maken deel uit van een groter geheel van onherroepelijk beweging. Eerst dus die langgerekte lijn. Eentonig. Dan de eerste voorzichtige slinger. De frêle klankkunstenares, Lisa Verbelen, van BOG staat middenin een grote duinkuil in Hoorn en toont het aan het muisstille publiek. Ze zingt de beweging. Een gestaag ronddraaiende stellage op het zand werpt telkens een ander licht op de zaak.

Het toneelbeeld is simpel. Bijna saai haast. De zangeres staat voor een projectiescherm waarop zij kleine getekende stipjes laat zien. Ze laat horen welke geluiden schuilen achter de getekende lijntjes op het doek. Hoe klinkt een punt? Haar stem beweegt mee met de langs schuivende pennenstreken. Hoog, laag, lang of verstrengeld. Alles beweegt immers. Niets staat stil. Wij zijn allen punten op een lijn. Ook tijd beweegt. Een geluid. Een gevoel ook. Gedachten bewegen natuurlijk. De lucht, de zee op de achtergrond. De sterrenhemel. Een vrouw alleen. Een ander voegt zich bij haar. Maar natuurlijk, anderen bewegen ook. De tekeningen achter haar worden steeds ingewikkelder, de minimalistische zang bouwt op tot vierstemmig. Een 75 meter lange partituur van pennenstreken, door slechts één vrouw gezongen. Uiteindelijk vertolkt zij zelfs in tonen de tekening van een vrijende man en vrouw. Ook de duinen bewegen mee.

ONE. door BOG. ONE. door BOG. ONE. door BOG.

Zo breng je dus muziek in beeld. Beweging wordt omgezet in geluid. Emotie sijpelt dan al snel feilloos door. Meer ook niet.

De klanken en de tekeningen van ONE vormen een bijzondere voorstelling. Klein in zijn uiting, groots in zijn zeggingskracht. Vooral voor de zangers en muzikanten in het publiek geeft ONE een heel nieuwe manier van beleving; de door hen gevoelde dynamiek komt los van het notenschrift waarin muziek altijd wordt genoteerd.

Na de voorstelling klimt het publiek de duinpan uit, terug naar de werkelijkheid. Maar aangeraakt. Veranderd. Bewogen.

Oerol | BOG.

Geen reacties(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.