Divers programma kleurt 36e editie Jazz Middelheim 2017

Maandag 17 Juli 2017 at 12:31 pm. Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Van 3 tot en met 6 augustus 2017 zal Park den Brandt in Antwerpen weer het decor zijn van Jazz Middelheim. Dit is alweer de 36e editie van het festival en de programma makers hebben weer een zo divers mogelijk aanbod van artiesten naar Antwerpen weten te brengen. Dit jaar vind het festival een week eerder plaats dan gewoonlijk. Want dan kan de organisatie de gewenste artiesten ook daadwerkelijke naar Middelheim brengen. Het publiek kan dit jaar genieten van onder andere de artist in residence drummer Mark Guiliana, saxofonist Joshusa Redman, Charles Lloyd, het Cinematic Orchestra. Metthew Herbert’s Brexit Big Band, Randy Weston, Bill Frisell en Van Morrison.

Drummer
Donderdag 3 augustus, de eerste dag van het festival, gaat van start met artist in residence Mark Guiliana. Guiliana. Hij speelde reeds samen met kleppers als Brad Mehldau en Avishai Cohen, maar kwam vorig jaar in de spotlights als drummer op ‘Blackstar’, het laatste album van David Bowie. Op Jazz Middelheim presenteert hij samen met zijn kwartet zijn meest recente album ‘Family First’, dat nog maar één kant van deze topgetalenteerde drummer en muzikant belicht. Daarnaast speelt Antoine Pierre Urbex. Met ‘Urbex’ stelt de jonge drummer zijn eerste album en eigen groep voor.

Vervolgens zal saxofonist Joshua Redman het podium betreden. Aan Charles Lloyd & The Marvels de eer op de eerste dag af te sluiten. De Club Stage is die dag in handen van Jozef Dumoulin, de Belgische toetsenist met uitvalsbasis in Parijs. Internationaal laat Dumoulin zich steeds meer opmerken en hij weet zich te omringen met enkele sterkhouders van de New Yorkse scene. Achtereenvolgens treedt hij op met Plug and Pray, True Company #1, Trojan Panda en Jozef Dumoulin & The Red Hill Orchestra.

Op vrijdag 4 augustus geven we ons over aan een resem Engelse muzikanten, waarbij Portico Quartet, met nieuwe muziek onder de arm, de spits afbijt. Artist in residence Mark Guiliana treedt op dag twee aan onder de noemer, Mark Guiliana Beat Music. Van een genereuze dosis improvisatie is Guiliana niet vies. Een setlist durft al eens de prullenbak in te vliegen, waarna een geïmproviseerd en uniek concert volgt. Verwacht een eclectische mix van jazz, soul, rock, elektronica en een pak samples gebracht door een vooruitstrevend viertal! Hierna betreedt Matthew Herbert’s Brexit Big Band het podium.

Brexit
Samen met de Brexit, lanceerde Matthew Herbert zijn nieuw project ‘Brexit Big Band’. Het project eindigt in 2019 wanneer hij –tegelijkertijd met de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU- zijn nieuwste album zal releasen. The Cinematic Orchestra, het door Jason Swinscoe opgerichte gezelschap op het onafhankelijke label Ninja Tune sluit de festivaldag af. Chantal Acda omringt zich die dag met bijzonder veel schoon volk en brengt vier verschillende sets op de Club Stage.

Zaterdag 5 augustus staat volledig in het teken van tributes. Randy Weston brengt een ode aan Thelonious Monk in het kader van Monk 100, Bill Frisell selecteert uit het oeuvre van John Lennon met ‘All We Are Saying’, Mingus Big Band eert –welja- Charles Mingus en Tony Allen Quartet brengt deze zomer Art Blakey –een van de grootste en meest invloedrijke drummers die ooit geleefd heeft- even terug naar het Antwerpse park. Op de Club Stage demonstreert Ruben Machtelinckx in verschillende gedaantes zijn kunsten.

Internationale artiest
Zondag 6 augustus, de laatste dag van het festival, start met het coachingproject van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Elk jaar krijgen een paar jonge beloftes de kans om een project uit te werken met een gerenommeerde internationale artiest. Dit jaar gaan studenten met artist in residence Mark Guiliana aan de slag onder de noemer Penny Freeman. Hierna staat Becca Stevens op de Main Stage. Betoverend begeleidt ze zichzelf door middel van gitaar en ukelele. Dans Dans, het trio met Bert Dockx (Flying Horseman), Frederic Lyenn Jacques (Mark Lanegan, Lyenn) en Steven Cassiers (Dez Mona, DAAU) in de rangen en een livereputatie die het tot over onze landsgrenzen schopt, bouwde het in no-time uit tot een niet te missen trio.

Jazz Middelheim 2017 sluiten we af met een knaller van formaat: niemand minder dan Van Morrison komt een exclusief optreden geven! De Ierse legende behoeft geen voorstelling meer. Vorig jaar voegde Van The Man nog een nieuw album ‘Keep Me Singing’ toe aan zijn bijna-50-platen-omvattende oeuvre. Een repertoire met talrijke hits als ‘Brown Eyed Girl’, ‘Domino’, ‘Did Ye Get Healed’, ‘Have I Told You Lately’. Van Morrison maakt het podium onveilig tot hij erbij neervalt, zo wil zijn lotsbestemming nu eenmaal! De Belgische jazz-saxofonist Nicolas Kummert komt met vier verschillende projecten en sluit de Club Stage op de laatste festivaldag af.

Cashless payment
Jazz Middelheim introduceert dit jaar, met de hulp van ING, cashless payment. In plaats van te betalen met drank- en eetbonnetjes, betaalt men op het festival met een persoonlijk pasje dat aan alle togen en alle eetstanden gebruikt kan worden. De voordelen zijn talrijk: niet langer zoeken naar cash, muntjes of jetons, minder lange wachtrijen, een veilig en snel systeem en geen gedoe aan de kassa. Op de persoonlijke pasjes kan men thuis op voorhand of op het festival, een bedrag naar keuze opladen, waarmee men dan snel en veilig, met een eenvoudige swipe kan betalen op de festivalsite.

Informatie
Tickets zijn te koop via de website www.jazzmiddelheim.be en via Fnac. Daarnaast is op de website ook alle praktische informatie te vinden en het blokkenschema per festivaldag.

Geen reacties(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.